You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Жени на върха: ТОП 12 на най-богатите дами на планетата

Жени на върха: ТОП 12 на най-богатите дами на планетата

Те са богати, влиятелни, успели… Кои са най-известните жени на върха, на нашето време?

Те диктуват световната търговия, променят политическата картина в цели страни и водят света към нов световен ред. Те са могъщи, влиятелни, преуспели и много, много богати. Защото са най-известните и богати жени на върха на нашето време. И всяка от тях има шанса да промени света. Или поне малка част от него.

Шейха Моза разби митовете за неграмотните жени от арабския свят
Шейха Моза разби митовете за неграмотните жени от арабския свят

12. Шейха Мозах, Катар (58 години)

Това вероятно е най-известната първа дама в Арабския свят, след кралицата на Йордания — Рания. Нейното богатство се оценява на 8,5 милиона евро, а красива Шейха е втора съпруга на емира на Катар и майка на седем деца. Тя е не само социално и политически активна фигура, а лобира и за напредък в науката, и технологиите в страната. В една страна, където правата и образованието на жените са жестоко потъпквани, нейната активност е достойна за адмирации. Първата дама на Катар, освен това е и изключително начетена. Наградена е с множество почетни докторски степени, а модните критици отдавна я обявиха и първа дама с най-добър стил в света.

Иванка Тръмп - една жена на върха
Иванка Тръмп – една жена на върха

11. Иванка Тръмп, САЩ (35 години)

Първата дъщеря на Америка, може да изглежда като супер модел, но освен това притежава ум за милиарди. И го доказа, превръщайки името си в търговска марка, а малкия си бутик за бижута в Ню Йорк, в крайъгълния камък на огромната модна империя с името „Иванка Тръмп“. Извън състоянието на фамилия Тръмп, личното богатство на Иванка се оценява на 627 милиона евро. И въпреки че може винаги да е живяла луксозно и за сметка на баща си, тя решава сама да се превърне в успешна и делова жена.

„Получавахме по 30 долара на седмица джобни пари. Оттам — нататък, ако искахме нещо, трябваше сами да си спечелим парите. Работила съм най-различни неща. Независимо, че баща ми плащаше храната, дрехите и образованието ми, за всичко останало сама си изкарвах парите. Това е безценен опит, който никой не може да ми предаде. И съм му безкрайно благодарна за това“, казва в едно от своите интервюта Иванка. Едва на 14 тя започва работа в бутик, а после се качва и на модния подиум като модел. След като натрупа 1 — 2 милиона слезе от сцената и отвори магазин за ръчно изработени бижута. Именно той се превърна в крайъгълния камък на нейната лична империя. Днес Иванка Тръмп е собственичка на няколко фирми, често се появява по телевизията и дори написа книга. Но никога не е крила, че е стартирала бизнеса си без помощ от баща си. Всъщност дори тегли банков заем, за да финансира разрастването си. Днес обаче се радва на огромно състояние, невероятни успехи в бизнеса и прекрасен съпруг и деца.

И въпреки претрупания си график тя винаги има време и за семейството си — съпруг, двама сина и дъщеря.

Панси Хо - кралицата на Макао
Панси Хо – кралицата на Макао

10. Панси Хо, Китай (54 години)

Наричат я кралицата на Макао. Нейното богатство се оценява на 2,8 милиарда евро. Малцина обаче знаят, че тя е дъщеря на — Стенли Хо,по-известен като „краля на заровете“.

Още като младо момиче, тя се зарича да бъде далеч от семейния бизнес като порасне. Всъщност, тя заминава да учи бизнес и маркетинг в Калифорния, но когато се връща в Хонконг решава да се снима в тв сериал. След това основава малка PR фирма и е доволна от живота си. Но не и баща й. С много увещания, той я убеждава да поеме компанията Shun Tak. Благодарение на своя предприемачески дух Панси стартира множество фирми, а днес има повече пари от баща си, който със сигурност е доста горда със своята дъщеря. Авторитетната бизнес дама бързо показва, че има талант и умения за преговори и успешно сключва сделки с големи американски компании, превръщайки семейния бизнес в империя. И според мнозина, тя много скоро ще поеме престола и титлата от гордия си татко. И ще застане начело на фамилията Хо.

Маргарита Луи-Драйфус
Маргарита Луи-Драйфус

9. Маргарита Луи — Драйфус, Франция (55 години)

Маргарита Луи — Драйфус, родена като Маргарита Богданова. Тя е считана за най-богатата бизнес дама от Русия на света, а личното й богатство се оценява на 4,4 милиарда евро.

Тази изключителна жена е родена през 60-те години в Съветския съюз и рано остава сираче. Отгледана е с много любов от дядо си, а спомените й от онова време са щастливи, макар и с отсянка на тъга. „Не съм тънела в лукс, но и не гладувах, нито живеех на студено. Съветският съюз през онова време не беше ужасно, студено и мрачно място. Получих добро образование, хранехме се добре, беше ни топло. Четях много, което беше много важно за руските деца“, спомня си тя. „Дядо ми ме отгледа с много любов и почти не ми е липсвала родителска обич. Гордееше се с мен, когато пораснах и се омъжих“, споделя още Маргарита.

Тя среща съпруга си Робер Драйфус по време на пътуване, при един престой в Лондон. Той се влюбва в нея, женят се, раждат им се три деца. После обаче научават, че той е болен от левкемия. И нейния свят се преобръща. „До този момент аз бях просто съпруга и домакиня. От онзи момент нататък бях глава на мултимилионна компания, която трябваше да управлявам. И да се боря с егото на много могъщи мъже от цял свят“, разказва Маргарита.

След смъртта на съпруга си тя стана председател на управителния съвет на „Луи Драйфус холдинг“ и собственичка на клуба „Олимпик Марсилия“. Преди няколко години се омъжи и с помощта на изкуствено оплождане роди още две дъщери близначки.

Цялата невероятна история на тази изключителна жена, очаквайте в някое от следващите издания на рубриката ни.

Кери Перодо
Кери Перодо

8. Кери Перодо, Сингапур (66 години)

Семейният бизнес, който включва управлението на една от най-големите петролни компании в света, преминал в нейни ръце след смъртта на съпруга й Хуберт Перодо през 2006 година. Компанията днес се ръководи от сина й, докато тя се занимава с хуманитарна работа. Състоянието Кери се оценява над 4 милиарда евро.

Казираги, Шарлот Казираги

7. Шарлот Казираги, Монако (31 г.)

Тя е осма в реда за наследяване на короната в Монако. И в същото време е по-богата дори от английската кралица. Малко известен факт е, че дъщерята на принцеса Каролин може да не живее като кралска особа, но е по-богата от много царски фамилии в Европа.

Благодарение на умелите инвестиции на майка си и брат си, Шарлот няма нужда от това да работи. Но го прави, защото обожава това, което прави. Внучката на Грейс Кели работи като журналист, а свободното си време посвещава на конна езда. Нейното богатство се оценява на 4,8 милиарда евро.

Кристи Уолтън
Кристи Уолтън

6. Кристи Уолтън, САЩ (68 години)

Вдовицата на Джон Т. Уолтън е съкровище, което се оценява на 5,2 милиарда евро. Нейният съпруг е основател на веригата Wal-Mart. Известната бизнес дама обаче предпочита да стои далеч от прожекторите и рядко говори за работата си. Вместо това, подобно на доста влиятелни жени филантропи, активно се занимава с хуманитарна дейност.

Айрис Фонтбона

5. Айрис Фонтбона, Чили (74 години)

Айрис наследява богатството на съпругата си, което се оценява на 11,6 милиарда евро. Тя определено е най-богатата чилийка, която продължава успешно да ръководи семейния бизнес. Въпреки че в Европа е слабо известна, в Латинска Америка тя е една от най-влиятелните жени. След смъртта на съпруга си — Андронико Лукс Абаро, Айрис е принудена да опази семейното състояние. Тя не само успява да го спаси от разпиляване, но го и увеличава с 65%. Днес семейната компания Antofagasta управлява най-голямата банка на Чили — Banco de Chile, най-голямата бирария в страната, един от топ заводите за медни изделия — Madeco и корабната компания – CSAV – 16-та по големина в света. Голяма част от личното си състояние Айрис раздава за благотворителност. И въпреки това, личното й състояние редовно я нарежда сред 10-те най-богати жени на планетата.

Стив Джобс и Лорийн – такива, каквито се влюбиха

4. Лорен Джобс, САЩ (53 години)

Вдовицата на основателя на Apple притежава състояние, което се оценява на 17 милиарда евро. След като наследи акциите на съпруга си в Apple, Лорен се превърна в една от най-богатите жени в света. Вдовицата на Джобс обаче няма интерес да управлява компания и я е оставила в ръцете на по-способни от нея. Вместо това предпочита да ръководи собствения си бизнес и участва в редица хуманитарни проекти.

Сузан Клатен
Сузан Клатен

3. Сузан Клатен, Германия (55 години)

Тя, заедно с брат си, изгражда и управлява успешни фармацевтични компании, а освен това е собственичка и на половината от акциите на BMW. Най-богатата жена Германия, успешно се справя със своята работа, а свободното си време прекарва със семейството си. И за разлика от Ангела Меркел няма амбиции в политически план.

Алис Уолтън
Алис Уолтън

2. Алис Уолтън, САЩ (67 години)

Тя още една милиардерка, която се обогатила благодарение на Wal-Mart. Нейното богатство се оценява на 32,6 милиарда. А причината да се окаже толкова богата, е фактът, че е дъщеря на Сам Уолтън. Голям фен е на техниката и инвестира голяма част от парите си в новите технологични компании.

Лилиан Бетанкур - жена на върха
Лилиан Бетанкур – жена на върха

1. Лилиан Бетанкур, Франция (94 години)

Най-богатата и най-старата милиардерка в света е собственичката на Л’Ореал, с богатство от 36,6 милиарда евро. Тази изумителна жена наследява и управлява козметична империя, създадена преди повече от 100 години. Мнозина не знаят историята на фирмата. В началото на миналия век Йожен Шойлер – млад френски химик се заема със задачата да създаде боя за коса, която да не съсипва косите на прекрасната му съпруга. Той успява да постигне желаното, а продуктът му става толкова търсен, че го патентова и се заема да разработва и други неща за козметичната индустрия. Така се ражда империята Л’Ореал. А как един злополучен инцидент се е превърнал в повод за създаване на най-голямата козметична компания на планетата, ще ви разкажем много скоро в рубриката ни „Кариера“.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close