You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > 7 начина да станете безсмъртни, според митологията

7 начина да станете безсмъртни, според митологията

Безсмъртието е мечта на човечеството от незапомнени времена и от тогава има „рецепти” за неговото постигане

Желанието за безсмъртие е съществувало винаги. То е универсално понятие, независимо дали се обяснява със страха от смъртта, любовта към живота, желанието за непобедимост или желанието за знание. Много древни култури са вярвали, че знаят начини за постигане на безсмъртие.

7 начина да станете безсмъртни, според митологията

Ето, седемте най-известни от тях, които се радват на популярност и днес:

Шумерска митология: Неизвестно растение

Според епоса „Гилгамеш“, героят търси източник на безсмъртие, за да спаси приятеля си Енкиду. Търсенето му го отвежда до Утнапищим, на когото боговете дават вечен живот, за да построи ковчег, с който да оцелее след големия потоп- нещо като библейската история за Ной. Утнапищим разказва на Гилгамеш за растение с неизвестен произход, което дава безсмъртие. Гилгамеш го намира, но змия успява да му го открадне, затова и не знаем дали наистина работи;)

Даоизъм: Цинабарит

Цинабаритът е живачна руда. Счита се и за основна съставка в еликсира на безсмъртието, който даоистите наричат Хуандан. Смята се, че тази отвара премахва всички несъвършенства от тялото, които му пречат да живее вечно.

Японска митология: Изяжте русалка

Древните японци вярвали в същество, което описвали като смесица от маймуна и шаран. Подобно на русалките, тези същества живеят в морето и ако бъдат уловени, причиняват лош късмет или бури. Има японски мит, според който мъж случайно е дал месо от това същество на дъщеря си. След като дъщеря й го изяжда, е прокълната с безсмъртие. Тя вижда как децата и съпругът й умират. След това посвещава живота си на Буда, което ѝ помага да умре, когато става на 800 години.

Китайска митология: Праскови

Сан Вуконг, или кралската маймуна, е определен за защитник на прасковите. Той изяжда една и получава живот от 1000 години. Това е престъпление и той е арестуван, но тъй като беше безсмъртен, не успяват да го екзекутират. Принуден е да води война срещу небето, но Буда го пленява и го държи в продължение на 5 века. Прасковите са дадени на боговете и това ги прави безсмъртни.

Индуизъм: Амрита

На санскрит думата „амрита“ означава безсмъртие. Според преданието,боговете губят своето безсмъртие заради проклятието и искат да възвърнат силата си. Те се съюзяват със своите врагове -асурите, които им помагат да направят нектар, наречен амрита. Боговете успяват да ги измамят и сами изпиват нектара. Някои йога майстори смятат, че нектарът е бил разлят по земята, за да се скрие от враговете.

Гръцка митология: Амброзия

Според легендата, амброзия има вкус на мед и е напитка на боговете на Олимп. Тази напитка е причината за тяхното безсмъртие. Някои смъртни и полубогове като Херкулес са имали честта да я опитат. Някои дори се опитват да я откраднат. Един от тях е Тантал, който е наказан за това – да стои до шия във вода и над главата му да виси отрупан с плодове клон, но той все да остава гладен и жаден.

Християнството: Светият Граал

Свещеният Граал е чашата, от която Исус пие по време на Тайната вечеря. Има легенда, че граалът е съдът, в който Йосиф е събрал кръвта на Исус, докато е бил разпнат. Тя е свързана и с историята на крал Артур и неговите рицари. Според нея, само тези с най-чисти души могат да го задържат – сър Галахад става безсмъртен, защото беше единственият, който го докосна.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!