You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Направи си сам: Схема за гоблен с програма Pattern Maker

Направи си сам: Схема за гоблен с програма Pattern Maker

Готовите комплекти са прекрасно нещо, но уникат обикновено се постига със самостоятелно направена схема за гоблен

Всяка гобленарка се влюбва и опознава бродирането с готов комплект. Това обаче е само началото. След първия, втория, третия модел, се събужда една симпатична „алчност” за оригинален продукт. Хобито така поглъща ръкотворката, че тя дори и без дългогодишен опит се размечтава за свой собствен, уникален гоблен.

Семеен портрет, любима картина, етюд, емблема – всички те могат да се избродират, ако можете да направите сами схема за гоблени. Това, както знаете, става чрез подходяща компютърна програма.

Интернет предлага няколко добри алтернативи, но повечето гобленарки се кълнат в достойнствата на Pattern Maker. Това не е особено сложна програма, стига да намерите подходящ учител, който ще ви преведе през всички възможности на програмата.

Нина Полански услужливо е споделила опита си в livemaster.ru и е разработила схема за гоблен по примерна картина. Тя твърди, че ако усвоите тънкостите на Pattern Maker, имате око на художник и попаднете на снимка с високо качество, може да направите великолепен модел само за…15 минути.
pattern-maker
Доволна е от програмата и лично използва тази версия:
pattern-maker-1
Отваряте първия прозорец:
pattern-maker-2
Тя ви съветва да не залитате по всички възможни „екстри” на програмата, но ако решите да приключенствате можете да избирате и комбинирате гобленов, полукръст, 1:1 – каквото и колкото ви душа иска. Най-важното е, че резултатът няма да е по-лош от този, който продават в магазина.

Натиснете иконката за включване на картината – намира се горе в ляво.
pattern-maker-3

Ще ви се отвори ето това:
pattern-maker-4

Ще ви се покаже буона, чрез който да качите картинката и в поле Image ще видите миниатюрна версия на вашата картина. Задайте си параметрите и ако сте доволни, натиснете Next.
pattern-maker-5
(Тук можете да зададете желания размер на гоблена в мм или бодове, както и изберете вида на панамата. Експериментирайте без страх). Нина използва размер 400 мм.

На следващата стъпка се избира вида мулине, гамата и броят на цветовете му. Казват, че колкото повече цвят има, толкова по-добре изглежда картината, но това не винаги е вярно. Нина е избрала 35 цвята.
pattern-maker-6
В крайна сметка получавате готова схема. В никакъв случай обаче не пропускайте възможност за корекция, докато получите оптималния вариант.
pattern-maker-7
Когато сте готови, натиснете първо иконката, където са обозначени символите.
pattern-maker-8
След това в меню File изберете да Print Preview. Схемата изглежда така както ще се отпечата на стандартни листа А4.
pattern-maker-9
По-опитните в създаването на схеми за гоблен с програма могат да споделят още от възможностите на Pattern Maker. Началото обаче поставете сами, защото няма по-добър учител от опита.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!