You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Димитровден: Традиции и обичаи, които спазваме

Димитровден: Традиции и обичаи, които спазваме

Димитровден е посветен на един от най-почитаните светци от българите

На 26-ти октомври празнуват всички носещи името на Свети Димитър Солунски. Честитете на Димитър, Драган, Димо, Митко и производните им женски имена, съветват от woman-onthe-top.net.

За повечето от нас образът на светеца е предимно конникът, който убива Лий – обобщаващ образ на неверника антихрист. Църквата има и официално житие на светията, но във фолклора Свети Димитър е близнак на Свети Георги. Двамата братята се разделили като хванали различни посоки на света. Георги се сбогувал с послание: Ако от стряха кръв покапе, да знае, че е мъртъв.

Минали години и Димитър видял описаното. Тръгнал да го търси и намерил ламя, която изяла брат му. Победил я и тя му дала душата на Георги. Двамата литнали с конете си към небесата и така раздели годината – свети Георги взел лятото, свети Димитър – зимата. Затова и старите българи групирали годината на два сезона – от Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден. Но от 26-ти октомври до Никулден се наблюдава т.нар. „Сиромашко (циганско) лято“.

Честит Димитровден
Димитровден е специален за българите празник

Прието е през съботата преди Димитровден да се почитат покойниците със Задушница. На нея е „подават” жито и питки за покой на душите им.

Обичай е да се приключват на този ден строежите на нови къщи. Преди собствениците са се разплащали със зидарите, а баш-майсторът давал благословия на новия дом. Освещаването на дома става с курбан от бял овен. Оттогава се част от менюто на Димитровден е агнешкото и Празникът на строителите.

На Димитровден се гадае за предстоящата зима и дори – година: Ако луната е пълна – пълен берекет. Срещу празника, овчарите оставяли в кошарата гега. Ако на овцете лежели на нея, преди да ги изведат сутрин, зимата щяла да е сурова и дълга.

И на този ден се чака „полазник” – първият стъпил в дома носи и берекета. Ако е добър и заможен, годината ще е добра за семейството.

За да почетеш именник у нас е се чака покана, но на Димитровден се носят букет с бели цветя, вързани с червена панделка – за блага зима и здраве на празнуващия.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!