You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Дом в провинцията: 10 причини да напуснете големия град

Дом в провинцията: 10 причини да напуснете големия град

За ползите от дом в провинцията и можем ли да имаме всичко и в малкия град?

В последно време пътят от града към селото, става все по-кратък, а желаещите — все повече. Малките градове обаче също имат някои преимущества, които си струва да оцените. За ползите да притежаваш дом в провинцията, ви предлагаме 10 причини, изброени от експертите.

1. Чист въздух и красива природа

Малкия град предлага удобствата и комфорта на големия град, но в същото време и чистота и природата на селото. Ако искате да отдъхнете, далеч от големия градски шум и дивата тълпа, изборът на малък град, който не е далеч от областния център е доста изгодна инвестиция. За тези, които си мечтаят за уютен дом в Източните Родопи Крумовград е отличен избор. Сгушен в планината, той е само на 30 — 40 минути от областния център Кърджали. Предимствата — невероятно красива природа, чист въздух, спокойна атмосфера и бърз достъп до всяка точка само в рамките на 15 минути. Да не говорим, че за семейства с деца е идеален — в такъв град всички се познават, а вие можете да сте напълно спокойни за вашето дете.

Дом в провинцията - за или против?
Дом в провинцията – за или против?

2. Уникален бит и култура.

В Северна България Севлиево е особено предпочитан, тъй като съчетава в себе си уникална култура, забележителна възрожденска архитектура и не на последно място — добра инфраструктура. Столицата на тиквата, както наричат още града, има какво да предложи на своите гости и граждани. А и цените на имотите са доста по-приемливи от тези в големия град.

asenovgrad-r

3. В сърцето на Бога, недалеч от културната столица на България

Предполагаме, че вече сте се досетили, че говорим за Асеновград — малък град, с много църкви, който се намира на по-малко от 20 минути от Пловдив. Предимствата да живеете тук? Уникално красивата природа, чистия въздух, а не на последно място — спасение от горещината през летните месеци. Наричан още „Малкия Йерусалим“ заради многобройните си храмове, градът може да предложи отлична инфраструктура, забележителни исторически атракции/ Асенова крепост/, както и бърз достъп до Пловдив, през цялата година. Да не говорим, че може да си спестите доста от данъци и такси, тъй като разходите за живот са доста по-ниски. А в същото време стандартът по нищо не отстъпва на Пловдив. Според някои, дори е по-добър.

kardjali-r

4. До Бяло море и обратно, в рамките на час

И докато сме в Югоизточна България, ето още едно изгодно предложение — до Бяло море и обратно в рамките на час. България на три морета, не можа да се реализира като проект след Освобождението, но Кърджали на три язовира и само час път от Бяло море е нещо, което привлича все по-голямо внимание на мнозина. Около града се намират забележителни природни и исторически комплекси, за някои от които малцина са чували — феноменът „Каменна сватба“, скалните гъби, крепостта Устра и Моняк, Дяволския мост. Да не говорим, че освен това в града има и няколко забележителни духовни центъра — средновековния манастир „Свети Йоан Продром“, духовния комплекс „Успение Богородично“ и разбира се централната църква „Св Георги“, която е прочута със златните си кубета.

Градът, освен това разполага и с много добра здравна служба, което го прави предпочитан за живеене от мнозина. И в същото време успява да запази чара и спокойствието на град от провинцията. Ако планирате да си купите дом там, побързайте — цените се покачват.

kavarna

5. Край Черно море, много е добре

„На Черно море, много е добре“, пееше навремето Тодор Колев. Отивайки все по-на изток и североизток, няколко дестинации приковават вниманието — Несебър, Балчик и Каварна. Предимствата им са безусловни — близост до морския бряг, чиста природа, никакви замърсители и възможност да се наслаждавате на бърза и удобна връзка до големите градове почти по всяко време. Друго преимущество да изберете да се сдобиете с дом в провинцията, точно там, са многобройните природни забележителности и спокойствието, които те предлагат. Ако искате сигурност за децата си, обичате водата и харесвате живота в малкия град, всеки от тези градове е идеален избор за вас. С надеждна здравна служба, близо до големите центрове — те предлагат маса възможности. Освен това инвестирането в имот тук е повече от изгодно — големи, просторни апартаменти и къщи с градини, ще ви излязат в пъти по-евтино, отколкото в София, Варна или Бургас. Защо да плащате стотици хиляди за смог и мръсен въздух, когато можете да получите прекрасен имот с изглед към морето и бърз достъп до големите центрове за 30 — 40 хиляди лева, че и по-малко.

6. Новите Кеймбридж и Оксфорд

Чували сте, университетските градчета в другите страни из Европа са малки, но въпреки това изключително предпочитани. Една от причините е доброто образование, което се предлага в тях. Далеч от клубовете и заведенията, младите умове се развиват по-успешно, а освен това попиват знания с лекота. Изнасянето към селата и провинциалните градове стана причина много училища отново да бъдат отворени, а родителите са по-доволни от факта, че децата им се образоват в по-малки учебни заведения. Причините — повече внимание от страна на преподавателите, по-добър контакт между ученици и учители и по-добри резултати. Неслучайно, децата от по-малките градове показват по-високи резултати и по-добро поведение. Принципът на работа с тях е по-добър, да не говорим, че са далеч и от вредното влияние на големия град и пороците в него.

7. Свобода

Едва ли има родители, които да не искат децата им да зарежат видеоигрите, да играят навън свободни от сутрин до вечер и в същото време да са спокойни за тях. Ако имате дом в провинцията или на село, тази мечта лесно може да стане реалност. Както казахме — в малките населени места всички се познават и лесно може да се оказва надзор над децата. А и възрастните се отнасят с по-голяма грижа и отговорност към цялата общност.

8. Здравословен начин на живот

Купуването на дом на село, обикновено върви с придобиването и на земя. А ако си падате по градинарството, може да се изявите в градината, отглеждайки сами органични плодове и зеленчуци за семейството си. Да не говорим, че и няколко животни в кошарите, могат да ви осигурят и необходимото месо. Що се отнася до грижата за тях, в днешно време повечето села наемат овчари, които се занимават през деня с тях.

9. Лесен достъп до дома или работата

Ако в София се нуждаете от часове, за да стигнете от дома до работното място и обратно, с дом в провинцията, или извън града, няма да имате подобни проблеми. Лицата, които могат да работят дистанционно, или от дома си, обикновено си спестяват разходите за бензин и транспорт, а освен това имат лесен достъп до всяка точка, която искат да достигнат. Не е нужно да излизате от дома си час по-рано, за да стигнете навреме за среща. Малък град/село — малки разстояния — 5 — 10 минути и сте там.

10. Ниски цени

И основното преимущество да изберете дом в провинцията – ниските цени. Без значение, дали искате да инвестирате в имот, търсите по-евтин начин живот, или просто място за почивка, разходите ви ще са наполовина по-ниски. А това е фактор, който определя избора на все повече хора.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!