You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Екзорсизмът: Очите на Сатаната

Екзорсизмът: Очите на Сатаната

Езкорсизмът вълнува света от древни времена

Понятието идва от гръцки (Εξορκισμός) и неслучайно присъства във всички религии. Борбата между доброто и злото често е апокалиптична, а когато човек се окаже обладан от демон, на помощ идват специалистите в областта.

Специални практики за изгонване на зли сили от тялото на пострадалия съществуват още от древността. Те се извършват от добре обучени хора, чиято задача е чрез правилно планирани ритуали да постигнат освобождаване на личността от злото.

Обикновено екзорсистите са свещеници или лица, обвързани с конкретната църква, които са преминали специално обучение и имат официално разрешение да практикуват екзорсизъм. В много случаи изгонването на демона е свързано с тежки щети за екзорсиста – той се сдобива с физически наранявания и дори има вероятност да не оцелее след подобен „отпор“ от страна на дяволското създание.

Една от най-важните задачи на „спасителите“ е да разграничат обсебването от психическото заболяване. Тежки психически състояния протичат със същите сипмтопми както овладяването на човека от демон. Затова се организират специални срещи и разговори с близките, които често продължават с месеци. Подобно изучаване на историята на обсебването има за цел да потвърди, че става дума именно за обсебване, и едва тогава екзорсистът бива натоварен със задачата да се справи със ситуацията.

Някои от най-характерните „симптоми“, които насочват към близка среща с Дявола, са:

1. Обсебеният се превръща в коренно различен човек. Изключителна е промяната на личността му, като тя се случва внезапно и често е съпроводена с проява на открита ненавист към най-близките.

2. Агресията става основна негова черта. Ако до този момент той е бил тих и кротък човек, започва да посяга на околните и не успява да овладее чувствата си по никакъв начин.

3. Наред с промяната на поведението се наблюдава и промяна в обстановката в близост до обладания. Електричеството неочаквано спира, появяват се проблеми с уредите, неочаквано предмети падат от местата си…

4. Обсебеният страда от припадъци, напомнящи епилептични гърчове. Те се случват ненадейно и в повечето случаи шокират останалите.

5. Говоренето на чужди, съвсем непознати езици е типична черта. Макар обладаният да не умее дори да разбира китайски например, в един момент проговаря съвсем чисто и ясно на него.

6. Престава да мига. Именно липсата на мигателен рефлекс шокира дори медицинските среди, които не могат да открият разумно обяснение за подобна неочаквана проява.

7. Той не осъзнава, че е обсебен. Предвид факта, че демон владее тялото му, връзката със собствената му личност става невъзможна.

8. Започва да проявява изключителна физическа сила. В състояние е с едно замахване да изпрати отсрещната страна на метри разстояние от себе си.

След като специалистите констатират, че става дума за обсебване, се пристъпва и към самите ритуали. В тях се включват заклинания, молитви, предмети със символно значение, както и характерните за конкретната религия атрибути – светената вода и тамянът в християнството например.

Разбира се, обикновен човек не може да бъде екзорсист. Добре подготвени хора получават специално разрешение да практикуват, като за целта се провежда и дълго обучение. Колко практики ще включва изгонването на демона, зависи от конкретния случай. В някои изключителни ситуации броят на риатуалите достига дори десетки. След края на практиката обладаният идва на себе си и често сам заключава, че „той“ си е отишъл.

Такива прогонвания на зли сили усърдно се документират, като често информацията е строго конфиденциална. По думи на екзорсисти по време на изключително натоварващи ритуали се случват страховити неща. На специалиста му се налага да преживее свръхестествени ситуации, при които летят предмети, чуват се ужасяващи крясъци, носят се зловонни миризми…

Странният случай на Клара Германа Селе

16-годишната Клара от Южна Африка е един от най-забележителните случаи на обсебване от злото. Девойката започнала да се държи странно и агресивно в съчетание с проява на свръхчовешка сила. По думите ѝ била сключила сделка с дявола.

Затова и двама свещеници решили да я избавят от демона. По време на ритуалите с нея светената вода ѝ причинявала тежки изгаряния, а самото момиче се издигало метри над земята. Демонът окончателно си тръгнал, когато непоносима миризма се освободила от тялото ѝ.

Ужасяващата съдба на Анелизе Микел

Девойката е едва на 16, когато е диагностицирана с психоза. Лекува се в психиатрично болнично заведение, но лекарите не успяват да ѝ помогнат. Четири години по-късно тя вече чува гласове и родителите ѝ са в безизходица. Състоянието ѝ се влошава с течение на времето и семейството се принуждава да се обърне към католическата църква.

Двама свещеници се заемат със задачата да спасят Анелизе от демона. Те извършват 67 ритуала, някои от които продължават ужасяващо много. Младата жена отказва да се храни и в крайна сметка умира от дехидратация и недохранване. След смъртта ѝ законът се намесва и екзорсистите са осъдени за убийство по небрежност.

Екзорсизмът в България

Смята се, че злите демони нямат религия. Затова екзорсизмът е познат не само в рамките на католицизма, но и при православните християни. Метод за прогонването на злите сили в нашата църква са Киприяновите молитви. Те се четат от свещеник, за да се освободят миряните от нежелани енергийни намеси.

И в България може да бъде отбелязан случаят на Светла, която за малко не умира, след като лекарите се оказват безсилни да ѝ помогнат. Майка ѝ обаче се свързва с отец Георги Гелеменов, който установява, че жената е жертва на демон от старо турско гробище. В крайна сметка тя е спасена, а злото – окончателно прогонено.

Така от векове, за ужас на съвременната наука, в някои части на света екзорсизмът е традиционна практика и вероятно идва на помощ тогава, когато всички други средства за спасение са изчерпани.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!