You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Град от приказките – Любляна

Град от приказките – Любляна

Вълшебният чар на Любляна ще ви завладее

Любляна е град от приказките. Често сравнявана с Прага, това е град, все едно излязъл  от вашите детски фантазии. Въпреки че няма принцове, които да се разхождат из многобройните замъци, има някакъв неизказана чар, който голяма част от европейските градове вече са загубили.

grad-od-bajkite-magichniot-sharm-na-ljubljana-001.jpg

Как би трябвало да изглежда един максимално изпълнен ден на приключения в Любляна?

grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-02

Любляна е едно от местата, които най-добре се изследват пеша или с велосипед. Затова тръгнете пеш или с колело през нея.

От главната жп гара, известна като Люблянска железничарска гара до Тройния мост има 20 минути пеша.

Ако търсите изгодно настаняване, многобройните хотели и мотели скрити край река Любляница струват между 35-250 евро на вечер.
grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-03
Тук утрините имат особена красота. Събудете се още в зори и се наслаждавайте на преливането на розово – синьото небе.

За да започнете деня по идеалният начин, поглезете се с ароматно кафе и сладки кроасани, вливайки се в потока от студенти, работници и обикновени хора, които разхождат кучетата си. Най-доброто място за това е Централния пазар, който започва работа още в 6 часа сутринта (Освен в неделя).
grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-04
След като се разходите между щандовете с пресни плодове, домашни маслени тинктури и дървените играчки, се отправете към Люблянската крепост, преминете Змейския и Месарския мост разположени от лявата страна. Макар и да звучи странно, Месарския мост е идеален за двойки, защото там има много влюбени, които гравират катинари с имената си и ги хвърлят с ключовете в реката.

От друга страна, Змейският мост, заобиколен от 4 статуи на дракони показва истинския дух на Любляна и истинската същност на града. Има няколко легенди, но най-известна е тази, в която гръцкият герой Язон и неговите аргонавти са се борили с дракона, който е живял в реката. За покровител на града се смята именно този дракон, а превъплъщения на зелените дракони можете да видите навсякъде.
grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-05
Ако искате да посетите Люблянската крепост, най-добре ще бъде да го направите преди 11 часа, защото тогава има най-малко посетители.

Задължително отидете до върха на крепостта, за да видите прекрасната панорама, която се открива към Любляна. Въпреки че ще ви струва скромните 5 евро, това е нещо, което не трябва да пропускате. От тук можете да забележите розовата църква, която се крие под булото на парка Тиволи, който е чудесен за дневни разходки.

Въпреки че крепостта е модернизирана, нейното начало датира от 15-ти век. Кукленият музей, разположен в близост до Люблянската крепост, е наистина интересен и забавен и си заслужава да спрете и да го посетите.
следобед:
grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-06
Ако имате само един следобед в Любляна, тогава ще сте разочаровани, защото нямате повече време.

Ако времето позволява, едно от най-добрите места, където може да се насладите на живописния Люблянски чар е парка Тиволи. Там има ботаническа градина, която може безплатно да посетите, детски музей, музей на изобразителното изкуство, музей на модерното изкуство с цена от 5 евро и исторически музей, който струва 3.50 евро.

В допълнение към красивите пътеки, басейни, тенис кортове и спортния комплекс, парка Тиволи предлага множество интересни занимания. А в някои части на парка, може да си направите и пикник.

grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-07

Още една наистина добра идея, която може да реализирате, ако имате време, е да посетите град Блед, за който имате влакове на всеки час.

Задължително влезете в грандиозната църква Успение Богородично, която се намира в центъра на ледниковото езеро Блед. Валежи или слънце, мъгла или сняг, езерото Блед ще ви спечели със своята красота през цялата година.

Вечер не пропускайте да разпуснете в някое от кафенетата край река Любляница с качествено местно вино. Словения може да не е известна като винен регион, но това не означава, че не произвежда качествено вино. Всъщност, голяма част от туристите я посещават точно заради това. Тази земя е дом на най-старото производство на вино в света, което все още съществува и днес, след 400 години.

Вярвате или не, добър избор за храна е пицата. Ще ви издадем една тайна: словенците правят по-добра пица дори от италианците. Макар вторите никога да не признаят това. Затова се наслаждавайте на доброто вино и вкусната пица, които ще ви поведат на едно невероятно пътешествие от уникални вкусове.

grad-od-bajkite-magicniot-sarm-na-ljubljana-08

За край на вечерта, разходете се до градския площад. Този район датира от 12-ти век и е изпълнен с сгради от Възраждането и Барока, които съществуват още от 17-ти век.

Един ден в Любляна е като ден прекаран с любимите приказки. Разказвани отново и отново, без край. Затова, ако някой ви попита защо сте избрали точно него, не се колебайте, отговорете че сте в търсене на вашата приказка.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!