You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Как да пестим енергия: 10 практически съвета

Как да пестим енергия: 10 практически съвета

Никога няма да се страхувате от сметките за тока, ако намерите начин да пестите електроенергия, без да стоите на студено

Нуждата от енергийна ефективност стана все по-актуална тема не само за нас, а и за целия свят. Ако по-рано мислихме за това от еко съображения, то днес всички се притесняват, че предстои тежка студена зима. За да не се тревожим за комфорта на близките си или за сметките си, най-добре е да се възползваме от всички познати начини  за пестене на електроенергия:

Излизате ли – гасете светлината

Очевиден съвет, който мнозина пренебрегват поради мързел или разсеяност. Това обаче е основният навик, който трябва да развиете в себе си, той помага да пестите електроенергия. Напомняйте си и слагайте стикери, докато не започнете подсъзнателно да го правите.

 

Сменете крушките

Традиционните крушки с нажежаема жичка консумират прекомерни количества електроенергия и трябва да се сменят по-често от техните енергийно ефективни алтернативи. Халогенните лампи с нажежаема жичка, компактните флуоресцентни лампи (CFL) и светодиодните (LED) лампи използват 25-80 процента по-малко електроенергия и издържат 3-25 пъти по-дълго от традиционните лампи. Въпреки че енергоспестяващите крушки струват повече, тяхното ефективно използване на енергия и по-дълъг живот означават, че те струват по-малко в дългосрочен план.

Изберете уреди, които са енергийно ефективни

По този начин домакинските уреди от клас A + и A ++ са по-ефективни и могат да спестят до 50% електроенергия. Оборудването от клас B и C е по-малко ефективно, но устройствата от клас D, E, F и G изобщо не трябва да се разглеждат, ако искате да спестите от сметки. Ето колко „изяждат“ различните домакински уреди:

Климатик – 2,2-3,37 kW.
Електрическа кана – 2,2-2,4 kW.
Прахосмукачка – 2 kW.
Маслени и въздушни нагреватели – 1,2-2 kW.
Пералня – 0,8-2,2 kW.
Двукамерен хладилник – 0,30-0,90 kW.
Микровълнова фурна – 0,6-1,5 kW.
Хладилник еднокамерен – 0,10-0,40 kW.
Телевизор – 0,08-0,14 kW.
100 W електрическа лампа – 0,1 kW.
Компютър – 0,065-0,45 kW.

Изключете устройствата

Не оставяйте оборудването в режим на готовност, а го изключете от мрежата. Освен това не оставяйте зарядни устройства и удължители в контакти. Има такова нещо като фантомно натоварване или „вампирска“ енергия – когато устройствата поглъщат енергия в изключен или спящ режим. Компютри, зарядни устройства могат да „ядат“ до 15% от електроенергията в режим на заспиване.

Трикове за пестене на ток

Намалете приема на вода

Бързият душ, използването само на правилното количество вода, докато миете чинии и готвите, спирането на крановете, докато си миете зъбите, ще спести енергия за отопление на котела.

Изолирайте апартамента

Вече писахме за това как да изолирате апартамент за зимата , така че да не се налага да включвате много нагреватели или климатици. Припомняме, че най-важното е да проверите състоянието на прозорците, вратите, радиаторите, да постелете килими и да се запасите с топли дрехи.

Гответе умно

Ако имате електрическа печка – гответе с капак. Това значително ще намали времето за готвене и консумацията на вода. Можете също така да преместите хладилника далеч от батерията (намаляването на температурата в помещението само с един градус ще спести около 3% от електроенергията във фризера и 6% в хладилника). За затопляне на малки порции използвайте икономична микровълнова, а не голяма фурна. Сварете вода, колкото ви трябва сега, а не пълен чайник.

Ако е възможно, инсталирайте интелигентен измервателен уред

Това е чудесен начин да разберете колко енергия консумира вашето домакинство, ще ви помогне да следите потреблението си в реално време и да определите къде можете да го намалите.

Пране на ниска температура и пълно зареждане
Повечето неща не трябва да се перат в гореща вода. За да освежите прането е достатъчно да поставите бързо пране на 30 градуса. Това ще спести вода и електричество.

Обърнете внимание на еко настройките

В пералнята и съдомиялната машина, на бойлера, в микровълновата или бавната готварска печка вече често има „еко“ режими. Не ги пренебрегвайте, това ще ви помогне да спестите електроенергия.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!