You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Направи си сам: Диорама

Направи си сам: Диорама

Диорамата е необикновен макет, с който да претворите от подръчни материали реално съществуващ обект

Всеки знае какво е макет и е изработвал такъв – поне в училище. Да направиш нещо подобно, с всевъзможни материали, но копирайки реално съществуващ обект или историческо събитие е още по-впечатляващо! Нарича се диорама и е изключително популярно като задача в съвременното образование. То е истинска провокация не само за сръчността. На мнозина толкова им допада, че го превръщат в свое хоби като възрастни.

Как се прави диорама

Как се прави диорама?

Как се прави диорама?

Изберете тема

Помислете за темата или идеята, която искате да изобразите в диорамата – сцена от книга ли е? Период от историята? Пример за екосистема или група животни/растения? Възможностите ви са безкрайни.

Помислете за размера на вашата диорама и количеството материали, които искате да използвате. Не можете да направите сериозна диорама в кутия за обувки и ще е трудно да поставите много специфична тема в голямо пространство.

Уверете се, че имате необходимите материали.

Планирайте диорама

Създайте списък с идеи, които можете да включите във вашата диорама. Какъв бихте искали да бъде фонът? Какви предмети ще сложите или ще използвате снимки? Трябва ли да купите материали в магазина или имате всичко необходимо у дома? Целта е накрая вашата диорама да изглежда като едно цяло.

Опитайте се да начертаете проекта си. Помислете за дизайна на всички детайли и разположението на фигурите.

Съберете възможно най-много материали. Ще ви бъде по-лесно да ги използвате, когато са ви под ръка, отколкото ако трябва постоянно да ги търсите.
Как се прави диорама?

Как се прави диорама?

Как се прави диорама?
Изберете рамка

Тъй като диорамата е наслоена върху фона, тя се нуждае от прозорец или рамка с дълбочина няколко сантиметра. За основната диорама вземете кутия или стара щайга, която може да се обърне настрани. Големи неща могат да бъдат направени в голяма дървена кутия или рамка, прикрепена към кутията. Всичко, което създава илюзията за малка отворена стая, е подходящо.

Направете фон

Вашата диорама трябва да бъде проектирана от началото до края. Целта е да се получи триизмерен макет.

Първо направете фона на вашата кутия. Бихте могли сами да оцветите този фон или да залепите снимки/гланцови блокчета/тапети към него. Можете също така да направите колаж от изрезки от списания за фон.
Не забравяйте да добавите същия фон към страните на кутията.

Направете основа

Реалистичната диорама задължително включва основа- с боя или пластилин. Папие-маше може да се използва за създаване на илюзия за истински планини или хълмове в допълнение към основния фон.

Започнете да добавяте елементи

Добавете първия детайл по-близо до фона и страните. На този етап трябва да добавяте големи елементи като камъни, дървета или мебели. Придържайте се към краищата, тъй като по-късно ще запълвате центъра.
Идеи за диорама
Завършете проекта

Завършете фона на диорамата, като добавите желаните детайли. Ако създавате естествена среда, добавете малки фигурки, камъни, дървета, цветя и т.н.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!