You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Силата и значението на символите

Силата и значението на символите

Зад символите се крият безброй вярвания, митове, тайни кодове и какво ли още не

Най- популярните символи, които от хилядолетия са част от човешката култура, се свързват с определени ценности и събития. Те обаче имат и скрито послание, известно само на просветените и знаещите.

Пръстенът на рибаря

Пръстенът на рибаря е вторият официален символ на папата. Върху нея са издълбани Риби и Св. Петър. Той носи това име, за да напомня, че главата на Римокатолическата църква се явява наследник на апостола, който по професия е бил рибар. Пръстенът се споменава за първи път през 1265 г. в писмо от папа Климент IV до неговия племенник. От Средновековието се е запазила традицията всеки посетител на вожда да докосва с устни пръстена, в знак на подчинение на волята му. До 1842 г. се използва и като печат за потвърждение на папски писма от частен характер.
Значение на пръстена на рибаря
За всеки нов папа се изработва нов пръстен, върху който името му е гравирано на латински. Получава го по време на интронизацията. След смъртта му пръстенът се унищожава в присъствието на кардинали, за да се изключи възможността за фалшифициране на документи със стара дата.

Пирамидата с всевиждащото око

Символът се намира на печата на Съединените американски щати. Създаден е от американския художник и философ Пиер Южен дю Симитие, но дизайнът му е без слънчева светлина. Окончателният дизайн е дело на Чарлз Томпсън, секретар на Конгреса.
Всевиждащото око символ значение
Предмет на спекулации е и бившата американска банкнота от един долар, на която е изобразен символът. Тя е в обращение само 2 години – в началото на историята на Съединените щати, когато Джордж Вашингтон застана начело на държавата. Смята се, че той е член на масоните и че пирамидата всъщност е техен символ. Друг член на тайното братство, който връща в обращение реформираната банкнота, е Рузвелт. Така според мнозина започва ерата на „новия световен ред“… Символът е познат и в християнството. Триъгълникът символизира Бог в три лица (Света Троица), а лъчите са слънцето на справедливостта.

Пентаграм

Пентаграмата се нарича още Соломонов знак. Познат е от древни времена и символизира петте велики принципа на човечеството: любов, мъдрост, истина, справедливост и доброжелателност. За ранните християни лъчите на пентаграмата обозначават петте рани на Исус Христос, а според някои записи е и символ на женското начало. Но такива положителни възприятия за обърнатата звезда скоро бяха забравени.
Символ пентаграм
Символът е заложен в кампанията на Ватикана за преодоляване на езическите религии и така се превръща в запазена марка на дявола. В наши дни това е любим символ на сатанистите.

Черният камък

Черният камък в Кааба, древният храм в Мека е най-свещеното място за мюсюлманите. Независимо къде се намират, за молитва вярващите винаги се обръщат по посока на Кааба, в чийто източен ъгъл е вграден черен камък. Повече от един милион вярващи се събират там годишно за свещеното поклонение.
[[File:The Ka’ba, Great Mosque of Mecca, Saudi Arabia (4).jpg|thumb|The Ka’ba, Great Mosque of Mecca, Saudi Arabia (4)|alt=The Ka’ba, Great Mosque of Mecca, Saudi Arabia (4).jpg]]
Произходът на черния камък е мистерия и до днес. Легендата разказва, че най-високият мюсюлмански символ е останките от метеорит. Смята се, че той е паднал от небето, за да покаже на Адам и Ева къде да построят храм. Всъщност камъкът е бил почитан от арабските племена много преди появата на исляма. Мохамед се възползва от този факт, превръщайки камъка в централен елемент от своето учение. Използвайки своята популярност, той улеснява разпространението на своята проповед.

Кръст

Стълбът на Христос – кръстът – Въпреки че ни е известен като християнски символ, кръстът всъщност представлява езически остатък. В гръцките оригинали на трите най-стари евангелия никъде не се споменава като място на Христовите страдания. Там се споменава думата „ставрос“, което в превод означава стълб.

Утре е Кръстовден
Утре е Кръстовден

Кръстът, заедно с кръга, са най-старите символи, познати на човечеството. В някои култури той символизира света, но също така е обект на други различни интерпретации. След като през 4 век император Константин приема християнството и го налага като религия във Византия, кръстът става официален символ. Вертикалната му линия обозначава божественото, а хоризонталната – земното.

Числото на дявола

666 – Това число в библейския контекст винаги предизвиква безпокойство, защото се смята, че зад него се крие нумерологичното олицетворение на Сатаната. Римският император Нерон, който е бил гонител на християните, е описан като Сатана. На иврит сумата от нумерологичните стойности на буквите от името му е 666.

Тайните кодове съществуват от древни времена. Един пример с латински букви е популярен. Ако приемем, че A=100, B=101, C=102…, и изчислим сумата от буквите в името на Хитлер, ще получим числото 666.

Свастика

Кръстът, чиито краища са извити под ъгъл на 90 градуса в посока надясно, се появява като символ в различни култури през човешката история. Думата „свастика“ означава предмет, който носи късмет или предвещава нещо добро. Хората го носели като амулет.
Значение на свастиката
Но отношението към символа се променя след като става тъждествен с последователите и идеите на Хитлер. Той дори беше забранен в редица европейски страни. Свастиката сред германските племена е известна като кръста на Тор. Знае се, че нацистите не са използвали този термин, който е в съответствие с тяхната история, а са предпочели да заемат индийското значение на символа. Още по-интересно е, че той е открит в еврейски храмове в Палестина преди 2000 години.

В Индия свастики все още се рисуват на много места: на вратите на храмовете, на къщите, платове, с които са увити свещени текстове… Индийската свастика има точка във всяко квадратче.

Петък, 13 или само фаталното число

Петък 13-ти или Черен петък буди тревога у много хора. Причината все още не е ясна, има само многобройни хипотези. Факт е, че и до днес числото 13 се свързва с нещастие. Според нумеролозите числото 13 „страда“, защото е под 12, което от своя страна символизира завършен цикъл. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13 е картата на смъртта.
Петък 13ти – ден на бедите, ден на късмета
Страхът от Черен петък стига дотам, че в много небостъргачи липсва 13-ти етаж, на някои летища писта с номер 13, голяма част от хотелите не предлагат стая с такъв номер, а във Формула 1 няма кола с номер 13. Във Флоренция при номерирането на улиците той съзнателно е пропуснат. Интересното е, че числото 13 се тегли най-много в немското тото.

Друго проучване показва, че вероятността от злополука в този ден е 4 пъти по-висока, отколкото в други дни. Психолозите обясняват този факт с думите, че хората „дърпат“ дявола за опашката от страх. Това също потвърждава силата на суеверието .

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!