You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Тайните на „Тайната вечеря”

Тайните на „Тайната вечеря”

„Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи е произведение – мистерия, неразгадана векове

„Тайната вечеря” е може би най-популярното произведение на Леонардо да Винчи. Дори загадъчната „Джоконда” не успя да провокира толкова силен интерес, колкото стенописът в трапезарията на манастира „Санта Мария делле Грацие” в Милано. Далеч преди публикуването на романа „Шифърът на Леонардо“ шедьовърът вълнува не само хората, които се занимават с история на изкуството, но и обикновените любители на конспирациите.

Как е създадена картината?

Леонардо да Винчи получава поръчка да нарисува „Тайната вечеря” от покровителя си – херцога на Милано, Лудовико Сфорца. Това се случва през 1495 г. Тогава богобоязливата и скромна съпруга на благородника – Беатрис д’Есте, умира. Сфорца е прословут женкар, но въпреки това обича жена си. Той потъва в петнадесетдневен траур, през който се моли в покоите си, без да ги напуска. След това поръчва на придворния си художник картина в памет на покойницата.

По принцип рисуването на подобно произведение отнема три месеца, но шедьовърът на Леонардо е готов след три години – през 1498 г. Причината са и необичайно големият размер на картината (460 × 880 см), и иновативната техника използвани от майстора.

Леонардо да Винчи не рисува върху мокра мазилка, а върху суха, за да се откроят добре цветове и детайли. Освен маслени бои, той използва и темпера – смес от пигмент и яйчен белтък. Ефектът, със сигурност, е бил поразителен, но картината започва да се руши двадесет години след като геният прави последния щрих. В днешно време се извършват специални процедури, за да съхранят творбата за тези след нас. Ако се преустановят, стенописът ще изчезне напълно след 60 години.

Тайната вечеря на Леонардо да винчи загадки

(Не)разкритите тайни на „Тайната вечеря”

Кой е моментът, нарисуван на творбата?

Картината изобразява един от най-драматичните епизоди в Евангелието- този, който води по пътя на Господа към кръста, като към последната му битка със злото и смъртта. В този момент Божият син споделя хляба си с учениците – и тези, които ще останат до него, и тези, които ще го изоставят.

Първообразите в творбата

За да предаде достоверно тази знаменателна сцена, Леонардо свършва добра подготвителна работа. Неговите съвременници разказват как обикаля улиците на Милано в търсене на модели. Провокира хората да се смеят, да се ядосват и да изпадат в крайни емоции, за да използва видяното в творчеството си. Така всички участници в „Тайната вечеря” успяват да покажат индивидуалност, изражение и различно настроение.

Потвърдена от изследователи е историята, че Леонардо дълго търси модели, които да използва за образите на Иисус и Юда. В крайна сметка, в лицето на един певец от църковен хора вижда въплъщение на благочестието и добротата. Младежът изглеждал толкова чист и невинен, че художникът вече не изпитал колебание за първообраза на Христос.

Докато намери „своя” Юда, художника не спира да коригира лицето на Иисус. След дълго търсене, в един от най-пропадналите квартали на Милано късметът му се усмихва отново. В една долнопробна кръчма намира пияница, който подхожда отлично на идеята му за образа на Юда. Художникът го води в манастира и го скицира, докато е в неадекватно състояние. Когато отрезнява, „Юда” му споделя, че вече е виждал картината му и е позирал за образа на Христос. Оказва се, че пороците се променили за кратко време образа на благочестивия хорист – подобна трансформация се посрещнала с ентусиазъм от Леонардо, който винаги е обичал символиката.
Любопитни факти за Тайната вечеря
Има теория, че художникът е използвал образа си в „Тайната вечеря”, изобразявайки апостол Тадей – втората фигура от дясно. Това, разбира се, не може да се твърди със сигурност, но пък анализирайки оцелелите автопортрети на Леонардо, може да намерим силно сходство.

Любопитни факти за Тайната вечеря

Йоан или Мария – Магдалена: Кой е от дясно на Спасителя?

Още преди „Шифърът на Леонардо” да види бял свят, в „Светата кръв и свещеният Граал“ от 1982г. е повдигнат Въпроса на въпросите, свързан с „Тайната вечеря”: Кой, всъщност, е нарисуван до Спасителя от дясно? – Поддържаната от Католическата църква версия е, че това е много младият Свети Йоан. Все по-популярна обаче става версията, апостолът има твърде деликатни черти, за да бъде мъж.

Според конспиративните теории, това е Мария-Магдалена. За тях, тя е не само последователка на Иисус, но и негова законна съпруга. Като доказателство сочат не само еднаквите цветове в дрехите им, но и позицията на тялото им, оформяща буквата „М” , означаваща «Matrimonio» – брак.
Мария Магдалена в Тайната вечеря
Освен това, в Евангелието се разказва как Мария-Магдалена е миела с миро краката му и ги е изтривала с косите си – твърде интимен жест, който може да си позволи само законна съпруга. От тогава битува и легендата, че светицата е била бременна, когато са разпънали Христос на кръста. Мария-Магдалена ражда Сара, която става родоначалничка на френската кралска династия Меровинги.

Тази история не бива да ви се струва толкова скандална! Ако направите проучване, ще забележите в колко много творби от това време „Йоан” изглежда също толкова женствен и близък със Спасителя.

Числото 3 в „Тайната вечеря”

В „ Тайната вечеря” неминуемо ще ви направи впечатление и постоянно повтарящото се число 3: на фреската има три прозореца, апостолите са подредени в групи по трима, контурите на фигурата на Исус наподобяват триъгълник. Както споменахме, Леонардо е поддръжник на символиката в творчеството си. Той също е бил наясно, че числото 3 се появява непрекъснато в Новия завет- Светата Троица: Бог Отец, Бог Син и Свети Дух; трима влъхви почитат раждането на Христос; животът му продължава 33 години; три дена и нощи прекарва в сърцето на Земята; три пъти от него се отрича Петър; три кръста са на Голгота, а Той възкръсва на третия ден след разпъването.

Ако се чувствате провокирани от „Тайната вечеря”, може сами да се опитате да разбулите мистериите около нея. Картината не може да видите току-така. Необходимо е да резервирате билети онлайн поне месец преди желаната дата и да спазите часовото разписание указано на тях. Удоволствието да видите картината ще е кратко, но е преживяване, което не бива да пропускате!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!