You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Уикенд с книга: Любов и кулинарни дуели в „На един черпак разстояние”

Уикенд с книга: Любов и кулинарни дуели в „На един черпак разстояние”

„На един черпак разстояние” на Ричард Морей не е само кулинарно пътешествие

От наситения аромат на къри, през прашните улици на Мумбай, до уханието на ванилията и блясъка на Париж, „На един черпак разстояние” е книга, която няма да ви остави да скучаете дори за миг. Всяка страница е като докосване до един магичен свят, а контрастът между Индия и Франция толкова огромен колкото би бил между огън и лед.

„На един черпак разстояние”
„На един черпак разстояние”

Историята започва с една разходка из прашните улици на Мумбай и Хасан Хаджи, момче със забележителни кулинарни таланти, родено в голямо и шумно индийско семейство, което държи популярен ресторант.

Внезапна трагедия прогонва голямата фамилия от Индия, а нашите герои се впускат в едно безразсъдно пътуване из Европа. След своеобразната кулинарна и емоционална Голгота, която преживява семейството по време на пътуването си, те най-накрая откриват нов дом в сърцето на френските Алпи — село Люмиер.

Шумният индийски ресторант, изобщо не се вписва в пасторалната идилия на френската провинция, а още по-малко в представите на мадам Малори — собственичката на елитния френски ресторант от другата страна на пътя. За дамата, готвила най-изискани френски ястия на министри и президенти, ароматът на къри, люта супа от агнешки крачета и пикантни индийски подправки, който се разнася по малката уличка е върховна обида. Тяхната комична кулинарна война завършва със съдбоносен сблъсък, в който талантливия Хасан за малко не е осакатен завинаги. В името на момчето двете страни заравят томахавката, а младият индиец получава необичайно предложение — да бъде въведен в тайните на френската кухня.

Така той прави първите си трънливи стъпки в света на кулинарията, а оттам съдбата му предлага безброй нови приключения в Париж, световната столица на гастрономията.

„На един черпак разстояние” не е просто едно колоритно пътешествие от Бомбай до Париж, а разказ за живота и душевните трепети на едно малко момче, дошло от друг свят, за да завладее Париж и да надмине най-смелите си мечти. Мечти, които всеки от нас носи в душата си. И му е нужда само малко смелост, за да ги постигне.

Приятни мигове с „На един черпак разстояние”, приятели! А докато я четете, нека се сбъдне поне една ваша мечта.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!