You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Варвара и Сава – традиции и вярвания

Варвара и Сава – традиции и вярвания

Народното поверие казва „Варвара вари, Сава пече, а Свети Никола гости гощава“. Православната църква почита 4, 5 и 6 декември, като едни от най-големите празници преди Коледа.

Света Варвара е покровителка на починалите от внезапна смърт, които не са имали време да се покаят и причестят. Освен това нейният ден е считан за ден на миньорите, а в някои райони е почитана и като покровителка на децата болни от шарка. Хората я наричали „Баба Шарка“.

Легендата гласи, че света Варвара е родена в семейство на езичници, но приела християнската вяра, заради което е и била обезглавена. И до днес тя е почитана като пазителка от болести като чума и шарка.

Varvara

По традиция, на света Варвава /чества се на 4 декември/ се раздават „къпани“ питки, а друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето, за да ги изяде без ръце. В други краища се вари царевица, а момичета се надпреварват да раздадат погачите си–вярва се, че която спечели, ще се омъжи първа през следващата година.

Sveti-Sava1

Свети Сава се чества на пети декември, като историята около светеца е доста объркана. Според някои легенди Сава е жена, която носи градушката, а според други е мъж–покровител на дивите животни и на вълците. Църквата обаче почита Свети Сава–младеж, родил се в Кападокия и прекарал дълги години като пустинник. Основава странноприемници, болници, манастири в Палестина, помага на бездомни и нуждаещи се, и доживява до дълбоки старини.

savvas

На Свети Сава е прието да не се пипа нищо остро от жените, за да не им причинят зло светците. В някои райони се празнува за сечено и порязано, защото се избягва да се сече и реже. Вярва се, че в деня на Свети Сава яловите булки си обръщат късмета. Поверието повелява да станат рано сутринта, да пресеят брашно през ново сито, обърнато наопаки. Най-старата жена в семейството през това време нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“

Традицията повелява изпеченият хляб да се раздаде на кръстопът. Вярва се, че до година ще се роди желаното бебе.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!