You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Венеция под маските: Магията на карнавала

Венеция под маските: Магията на карнавала

Непознатата Венеция и магията на карнавала

Buongiorno, siora Maschera!“ С този поздрав в следващите седем дни ще се поздравяват по улиците на Венеция италианци и туристи. Най-известния карнавал в света започна вчера с „Полетът на ангела“ от камбанарията на църквата „Сан Марко“ и ще продължи до 9 февруари.

Карнавалът във Венеция е най-популярния и магичен празник в Европа. Дори бразилските тържества на школите по самба не могат да му съперничат.

Карнавалът във Венеция -една оживяла приказка
Карнавалът във Венеция -една оживяла приказка

Историята на карнавала е изключително древна и много любопитна. Ако се вярва на историческите хроники, първите тържества са започнали със създаването на града през 5 век, още по римско време. А първите сведения за венецианския карнавал са от 1268 година. Подобно на старите римляни и местните жители веднъж в годината решавали да се маскират, за да забравят ограниченията на класата си и да бъдат някой друг.

Carnevale di Venezia 5 6

В дните на карнавала всеки можел да бъде всеки: беднякът — крал, а принцът — просяк. Обичайно с началото на карнавала във Венеция се бележели и постите. Празненствата започвали на „Пепелна сряда“ – първата седмица от постите. В първите години от организирането си той продължава от октомври, до началото на Великите пости за Великден. А понякога и по-рано.

Carnevale di Venezia 6

За венецианци и гостите на града, карнавалът бил възможност за богатите да се впуснат в по-свободни развлечения, а за бедните, да се докоснат до света на господарите си. Дори монасите и свещениците имали позволение да се забавляват през тези дни — нещо, което в обичайното си ежедневие не можели да правят.

carnevale-di-venezia

Както всяко хубаво нещо и карнавалът има своя край, тъй като властите се принудили да наложат редица ограничения на празнуващите. Носещите маска нямали право да носят оръжия, хазартните игри били забранени, а накрая през 19 век забранили изобщо честването на карнавала.

Carnevale di Venezia 3

По време на управлението на Мусолини, носенето на маски в Италия изцяло се забранява. А самият карнавал е възстановен през 1979 година, но вече продължава едва десетина дни през февруари. Въпреки това събира милиони туристи от цял свят всяка година отново и отново.

Carnival-In-Venice15

Макар и да не са се запазили всички традиции, две неща остават непроменени — шествието на площад Сан Марко, на което доджът на Венеция и свитата му преминават през града с маски и карнавалните маски – всяка със своя символика.

Carnevale di Venezia 7

Арлекино, Коломбина, Пиеро, Панталоне, Бригела, Буратино, са само част от героите от Комедия дел арте, чийто лица ще видите претворени на маските. Тук са още венецианския додж, благородниците от свитата му със златни и сребърни маски, лекарят от 16-ти век с дълъг клюн – една от най-популярните маски, Истината, Вярата, Справедливостта, всяка със свое лице и разбира се смъртта – дамата с косата също намира своето място в магичния карнавален свят на Венеция.

Carnevale di Venezia2 Carnevale di Venezia 9

Venezia - Carnevale 2012

Carnevale di Venezia 4 Carnevale di Venezia 5 00-0c-carnevale-di-venezia-2012

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!