You are here
Home > Lifestyle > Мода и стил > Бохо – модна история и бохемски стил

Бохо – модна история и бохемски стил

200 Години Бохо

Автор: Георги Каралов

Бохемският стил в продължение на повече от 200 години е екзотична алтернатива на приетите модни тенденции. Основно свързван с артисти, писатели и интелектуалци, бохемската култура включва различни стилове на етично облекло, както и исторически костюми.

Бохемският стил се състои от свободно, цветно облекло и е известен като бохо шик, хипи стил и естетическа рокля. С дългите си течащи коси и богати, макар и овехтели тъкани, бохемите се открояват в тълпа, представляваща цветна контракултура, основана на творчество, бедност и безразличие към социалните структури и традиции.

Бохо стил сн. Интернет
Бохо стил сн. Интернет

Произход на бохемите

Бохеми, като контракултура, се появяват във Франция след френската революция. Лишени от предишната система на патронаж, където богатите клиенти подкрепяха изкуствата, художниците се потопяват в бедност. Много от тях заемат номадски начин на живот, живеят евтино и носят износени и немодни или използвани дрехи.

В миналото, на един художник се е гледало като изкусен и талантлив занаятчия. Но Романтичното Движение от края на 18 век отхвърля границите на буржоазния живот и предишното значение, поставено върху разума, за да прегърне въображението.

Нов култ към личността се появява с артиста като герой и индивидуален стил, изразяващ се в начина, по който се облича. Един артист се превърна в специален тип човек, а не просто занаятчия, а някакъв ексцентричен гений, чието творчество се е показвал по начина, по който е живял и изглеждал. Самият артист е произведение на изкуството.

Хората сравняват новите художествени видове със скитащи цигани и вярват, че циганите идват от Бохемия, район от Източна Европа и Балканите. Така започват да се отнасят към артистите и интелектуалци като бохеми. Цигани е европейски термин за ромския народ, етническа група с индийски произход, която е мигрирала на север. Думата „циганин“, извлечена от думата „египтянин“, която мнозина мислеха за действителния дом на номадските хора, които често са били социални изгнаници, които живеят извън основното население. Днес думата „циганин“ се смята за раздразнителна и обидна за ромския народ.

Бохемският живот се превръща в свой собствен вид

До 30-те години на 19-ти век, френската бохемска артистична тълпа и романтиците приемат средновековното и ориенталско облекло. С цветните си тъкани, дългите коси и широките шапки, артистичната култура прилича на класическия вид, по който ромския народ е изглеждал.

Писателят Анри Мургър написва истории за хората, които той нарича бохеми, като се съсредоточава върху група художници и интелектуалци в износени палта, стари обувки и цялостен облик на разпуснатост. Историите вдъхновяват известната оперна на Пучини, „Ла Бохеми“.

Бохемският стил еволюира в култ на индивида, човек, чийто външен вид се превръща в произведение на изкуството с внимателно планирани тоалети и бижута от естествени камъни. Думата бохемски предлага усещане за тайнствено просветление, сексуална свобода и лоша лична хигиена.

Бохемският живот отхвърля материализма, частната собственост и се концентрира върху творчеството и обществения живот. Често свързани с употребата на наркотици и алкохол, бохемите пренебрегват социалните нормални за това кое е прието и кое не, центрирайки живота си върху изкуството.

Бохеми в 19-ти век – естетическото движение

През 19 век естетическото движение се превръща в бохемски начин на живот. Естетите се разбунтуват срещу строгите социални ограничения на викторианската епоха и посрещат стил базиран на дрехите от миналото, особено средновековните дрехи и ориенталските дизайни.

Вярвайки, че масовото производство на Индустриалната революция е дехуманизиращо, естетите се стремят да насърчат старите техники от Средновековието с индивидуално изработени стоки. Облеклото е било свободно и меко, използвайки тъкани, оцветени с органични бои и украсени с ръчна бродерия. Тогавашните Предрафаеловите артисти отхвърлят корсетите, кринолините и плътните елечета и рестриктивните дрехи от викторианска мода.

Елементи на бохемския стил

Бохемският стил, понастоящем наричан бохо-шик, се е предал като наследство през историята, като се появява в стила битник и в хипарската култура от 60-те години на миналия век. В продължение на 200 години бохемският стил се състои от няколко модни елемента.

> Свободно, без да се дипли облекло, изработено от естествени тъкани.

> По-малко ограничаващи облекла, носени без корсети, сутиени или други рестриктивни елементи.

> Свободна, пусната коса.

> Цветни шалове, носени на врата, на главата или вместо колан.

> Селско облекло, включително туники, пухени панталони, ботуши и сандали.

> Използвано или износено облекло.

> Ориенталски елементи, включително роби, кимона и етническите дизайни на Персия, Индия, Турция и Китай.

> Смесване на исторически елементи от средновековно облекло с етнически стилове.

> Наслояване.

> Съчетаване на дрехи по нетрадиционен начин, като смесване на разпечатки или необичайни комбинации от цветове.

> Многобройни нанизи от мъниста, няколко гривни, както и носенето на необичайни, ръчно изработени скъпоценности.

> Големи висулки или големи обици на обръч.

> Широки шапки.

> Опънати дрехи.

> Пейсли, цветни тъкани, пухени ръкави, дантели с ръкави.

> Цялостно незачитане за чистотата и уеднаквяването на дрехите

> Стремеж към измислена разпуснатост

Бохемски икони

Събирането при дъгата е ежегодна среща на съмишленици с бохемски подход, който отхвърля капитализма и материализма и прегръща утопичните идеали, творческия живот и разнообразието.

Движението „Хипи“ от края на 60-те години включи бохемските идеали. Насочен около творчеството на живота и облеклото, хипи стила включва елементи от исторически костюм, етнически дрехи, както и отхвърляне на традиционния живот. В клипа от поп фестивала в Монтерей от 1967 г., Кънтри Джо и Рибата се представят на тълпа, облечена в класически хипи стил.

Гринуич Вилидж, Ню Йорк или Дъ Вилидж е събирателно място за бедните художници и писатели през 20-ти век, убежище за творческата общност като отличителна малцинствена група.

Лявата Банка. В началото на 20-ти век районът на Монпарнас в Париж, Франция, е център на творчеството, който привлича художници, писатели и интелектуалци. Хора като Марк Чагал, Ърнест Хемингуей, Анри Матис и други са имали възможност да живеят евтино, да се срещат в бистро и ресторанти, за да споделят идеи.

Ла Бохем и Музикалният Наем – Музикалният Наем се базира на операта Ла Бохеми на Пучини. Историята се върти около група артистични личности, живеещи бохемския живот и техните борби с бедността и болестите.

Шерлок Холмс – Първата история на Артър Конан Дойл с участието на Шерлок Холмс включва описанието на доктор Уотсън на известната измислена детективска „Бохемска душа“.

Пол Порет – Модният дизайнер от началото на 20-ти век преработва разнообразие от етнически дизайни за Западната мода. Използването на елементи от руския провинциален костюм, Близкия изток, ориенталска и историческа рокля въвежда бохемските концепции във висшата мода, които в крайна сметка навлизат в масовата мода.

Уилям и Джейн Морис – Уилям Морис е дизайнер, създал алтернативен текстил за облекло и интериорен дизайн, известен с неговото участие в либералния социализъм, историческото съхранение и като ранен еколог. Той също така проектира дрехи за жена си, Джейн Морис, модел, който се превръща в икона на движенията Естетика, Изкуство и Занаяти в роклята си в средновековен стил и богатата дълга коса.

Дорелия МакНийл е модел за артистите Гуен и Джон Аугуст в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Август и Дорелия водят номадски начин на живот в каравана, докато я рисувал с дълги, свободни поли и шалове, живеейки своята лична бохемска утопия.

Бохемският стил на 20-ти век

По същество непроменен в продължение на много години, бохемският стил се свързва с младите хора, надяващи се да се отдалечат от материалистичната култура на миналите поколения. Бохемският стил ражда по-модерни стилове на контра култура. Битниците, с техните черни вратове и ризи на райета възприемат по-непреклонен тон на обличане. Стилът на Хипи внесе нотка от детството в сместа, като включи каубойски и индийски стилове, както и къси, момичешки поли.

Но по начина, по който медиите приветстваха бохемизма, човек се чуди дали терминът все още е приложим. Когато една контра култура става масова, стилът вече не може да се разглежда като алтернативен.

Когато магазините за отстъпка продават провинциални поли и модните списания предлагат скъпи дизайнерски облекла от бохемски стил, естеството на бохемския живот се превръща в културна норма и вече не е уникално и специфично за определена група хора.

Въпреки че модата често включва бохо шик, самият живот – желанието за индивидуална свобода, отхвърлянето на съвременните материалистически концепции, мечтата за утопични идеали и производството на ръчно изработени стоки остава мощна алтернатива за масовата култура.

Източник: ZenLife.bg

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!