You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Приложна магия: Мудри за пари и успех

Приложна магия: Мудри за пари и успех

Магия за успех или гимнастика за ръцете: Каква е тайната на аюрведичните мудри?

В индийската философия, освен традиционните йога асани, има и още един вид упражнения за укрепване на духа и тялото — мудри.  Популярна още като йога за ръце, тази техника помага не само за укрепване на духа и тялото. Според мнозина, йогата за ръце отключва енергийните канали, които привличат успеха и богатството.

Всъщност понятието „мудри“ означава печат, символ или знак. Вярва се, че това е тайният език на йогите и техния начин да се извисят до бога. Всеки пръст от ръцете има особено значение и е свързан с различни части от тялото и качества на човека.

Мудри йога за духовно пробуждане
Мудри йога за духовно пробуждане

Палецът бележи космическото, божественото съзнание. Той обозначава мозъка във физически план, огънят и способства за себеутвърждаването. Той е волята и духовното развитие.

Показалецът е свързан с  индивидуалното човешко съзнание. Физически е свързан с белите дробове, въздуха и влияе върху властта, целеустремеността и бъдещето.

Средният пръст е свързан с небето, с куража да поемаме отговорност. Влияе също така на кръвооросяването и жлъчката. В емоционален план се отнася към обективността, разума, придържането към реда, активността.

Безименният пръст е свързан с любовта и способността за самосъхранение. Неговата стихия е земята. Влияе върху спокойствието, търпението и издръжливостта. Във физически план се отнася за черния дроб.

Кутрето е свързано с творческите сили, стремежът към красота и вътрешна яснота. Той е свързан със стихията на водата. Този пръст влияе и върху умението ни да се приспособяваме, да съхраняваме енергията си и да пазим самообладание в трудни ситуации.

Как да използваме мудрите?

Както казахме, всеки пръст има особено значение и сам по себе си, но в мудри йога, жестовете са тези, които влияят върху духа и тялото на човека. Традиционният индийски поздрав „Намасте“ всъщност е „Атманджали мудра“ — символ на спокойствието, вътрешния мир, почитание и благодарност.

При използването на мудрите не трябва забравяте три неща:

– Винаги използвайте мудра заедно със защитна мудра
– Не прекалявайте с употребата на мудри за пари и благосъстояние
– Мудрите се практикуват с изправен гръб, рано сутрин или вечер, както и йога асаните
– Вдишвайте и издишвайте дълбоко, когато ги практикувате
– Съсредоточете се върху мудрата, която правите, а не отвличайте мислите си с други неща
– Практикуването на мудрите не трябва да продължава повече от 5 минути.

Подробно ще ви разкажем за йога мудри в други наши публикации, а днес се ще ви покажем само три от най-популярните.

vaq

Ваю мудра

Свързана е с ревматизъм, радикулит, болки в шията, при хронични заболявания и други ставни болки. Промяната се усеща до няколко часа, след като сте я използвали.

Метод на изпълнение: Свивате показалеца към дланта и го притискате с палец отгоре. Изпъвате ветрилообразно средния, безименния и малкия пръст. Отпускате се и вдишвате, и издишвате 10 — 15 пъти. След което прекратявате изпълнението на техниката. Може да се практикува два пъти на ден — сутрин и вечер.

suriq

Сурия мудра

Това е мудра за отслабване. Добре е да се комбинира с Абхая мудра за защита.

Изпълнение: Разтрийте ръцете около 1 — 2 минути с пръсти и длани. След това свийте безименния пръст към дланите и го притиснете отгоре леко с палеца. Ръцете и гърба трябва да бъдат изправени, а дланите да сочат към небето. Вдишвайте и издишвайте, като може да изпълнявате мудрата в продължение на 10 — 15 минути.

abhaq

Абхая мудра — Сложете лявата ръка на скута с отворени пръсти, вдигнете дясната длан пред гърдите и леко „заключете“ с безименния пръст, средния. По този начин може да прогоните страховете си, да се успокоите и да си върнете душевната хармония. Изключително ефективна мудра и може да се използва неограничено и по всяко време.

И накрая, една мудра за благосъстояние  С нея може да привличате постоянен и стабилен поток на парите, но не прекалявайте.

Мудра за благосъстояние
Мудра за благосъстояние

Ръцете са на нивото на гърдите, с обърнати към вас длани. Дланите са съединени една с друга. Възглавничките на палеца, показалеца и средния пръст на всяка ръка са свити и съединени. Страничната повърхност на малките пръсти(кутрето) и безименните пръсти са съединени и сочат нагоре.

Може да използвате тази мудра сутрин, преди да сте станали от леглото и вечер преди сън. Но не повече от 1 — 2 минути. Изпълнявайте мудрата 7 дни, починете си 1 седмица и след това може да я изпълните отново в продължение на една седмица.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!