You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Бутан – възкръсналата Шамбала

Бутан – възкръсналата Шамбала

Бутан – добре дошли в кралството на мечтите

Посещението на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън в Бутан възроди интереса към една от най-магнетичните страни в Азия — Бутан. Малкото кралство, сгушено между Индия и Китай е един истински оазис на спокойствието и щастието. Наричано „Кралството на мечтите“ Бутан е и една от най-мистериозните азиатски страни.

Бутан - една разходка в рая
Бутан – една разходка в рая

Десетилетия наред тази страна се къпе в ореола на собствената си мистерия. Ежегодно кралството се посещава от около 10 000 души от цял свят, които се връщат от там с много възторжени отзиви.

butan
Трябва да кажем, че отвореността на държавата е въображаема. Целият туристически живот е концентриран около маршрута на Тигровото гнездо — и отклонения от маршрута не се допускат. Неспазването на определения маршрут се наказва с репресии.

butan 3
Въпреки че самата страна е прекрасна и привидно гостоприемна, чужденците имат достъп до строго определени дестинации. Оттам — насетне никой няма право да посещава градовете и селата на обикновените граждани. И всяко отклонение се наказва сурово. Днес, свободно може да се посетят не повече от десет процента от територията, но дори и това е достатъчно, за да се влюби човек в страната.

butan 6

Как може да се опише Бутан?

butan 4
Представете си, че сте в Швейцария (красива природа, живописни гледки), но вместо строги протестантски кули, пред вас се появяват позлатени покриви на будистките манастири и молитвени знамена — гирлянди.

Едно от най-колоритните места в Бутан са дзонги — това са манастири — крепости с дебели стени, тесни вратички и отлична видимост. Днес в страната има повече от сто.

butan 8

От древни времена около дзонги се намират множество села, които получават защита от манастирите, а в замяна те изхранват крепостните гарнизони състоящи се от монаси — бойци. Тази практика, макар и не в някогашната феодална форма е запазена и до днес (будизмът е официалната религия за държавата), с изключение на това, че е в много смекчен вид.

butan 9

Националният спорт на Бутан е стрелбата с лък, като край всяко село има площадка за стрелба. Редовно се организират състезания, които са изключително забавни. Съпругите на мъжете от едното село се опитват да разсеят противниковия отбол с неприлични песнички, а същото правят и жените от другото село след това. След края на състезанието обаче всички празнуват победата заедно.

butan 10

Повечето градове са разположени на височина 1500-2500 метра, най-добрата височина от гледна точка на климата. Мека утринна светлина, двайсет градусова температура, бавно промъкващи се към долината облаци … истински рай, какъвто едва ли ще видите другаде.

butan 2

 

Ако имате щастието да посетите Бутан, знайте, че това е една от най-красивите, но и най-затворени страни в света. Тук няма интернет, произвежда се почти на 100% органична храна, което я прави и най-зеленото кътче на планетата, а брутния вътрешен продукт се измерва в… щастието на поданиците. Това е единствената държава в света, където е създадено министерство на щастието, което се грижи за поданиците.

 

Образованието се насърчава от краля и кралицата, но също така се прави всичко възможно, за да се запази уникалния местен бит и култура.

Всеки, който е посетил Бутан, мечтае отново да се върне в малката хималайска държава, която е смятана за най-щастливото кралство в света. А онези, които са се докоснали до нея, неслучайно вярват, че точно тук се крие магичната Шамбала.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!