You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > 13 мита за децата, които трябва да забравите!

13 мита за децата, които трябва да забравите!

Какво трябва да знаем за ранното образование на децата и има ли полза от него?

Повечето родители забраняват на децата си толкова много неща, въпреки че науката е доказала обратното. Вероятно ще чуете, как родители викат по тях,  да изчакат 30 минути преди да влязат във водата, да не ядат много шоколад, че е време да се научат да четат и пишат и други подобни.

Въпреки че днес достъпа до знание е по-голям от всякога, майките и бащите постоянно се доверяват на определени митове. Това се отнася главно за образованието в ранното детство, където непрекъснато се разпространяват неистини. За да разберете какво е истина и кое лъжа, прочетете митовете, свързани с образованието в ранното детство.

Големите митове при ранното образование на децата
Големите митове при ранното образование на децата

Мит # 1: Децата трябва от рано да се научат да четат

Голяма част от родителите смятат, че ако децата се научат да четат още от ранна възраст, те ще имат дългосрочни ползи от това. Необходимо е обаче да знаете, че досега няма нито едно изследване, което подкрепя ранното четене у децата. Малчуганите, които се учат да четат на 5 години не са с нищо по-добри в четенето от онези, които се учат да четат на 6, 7 или по-късно. Всъщност, във Финландия, страната с най-добрата образователна система в света, децата започват да четат на 7-годишна възраст.

Мит # 2: Всички малки деца могат да се научат да четат, ако им се дадат съответните инструкции

Възрастните се впечатляват, когато видят, че 4-годишно дете умее да чете. Някои вярват, че всички 4-годишни деца могат да се научат да четат, ако им се дадат съответните инструкции. Но изследователите казват, че това не е вярно. „Повечето деца все още нямат формирани определени нервни връзки, които да им позволят да разкодират буквите, а след това психически да ги комбинират, за да създадат думи“, твърдят те

Мит # 3: Учителите имат подходящ начин за обучение на деца и родителите не трябва да се намесват, защото ще объркат децата

Родителите са най-влиятелните учители на децата и са най-подходящи, за да влеят у тях любов към книгите. Ако те четат на детето си, те първи ще развият връзка между живота на децата и героите в книгите, а това е най-добрият начин да се насърчат малчуганите.

Мит # 4: Всички деца трябва да се научат да четат на една и съща възраст

Готовността едно дете да чете, зависи от самото дете и неговия характер. Ранното четене не означава непременно и висока интелигентност. Необходимо е да се знае, че всяко дете се развива различно и това е ключът към успешното четене.

Мит # 5: Родителите най-много могат да помогнат на децата в четенето, ако го научат да свързват думите

Всъщност, най-ефективният начин, по който майките и бащите могат да помогнат на децата поискат да четат, е самите те да четат. Когато децата ще видят, че техните родители четат, те получават съобщение, че четенето е важно и забавно.

Мит # 6: Преките инструкции са мощно средство за обучение на умения за четене

Преките инструкции са ефективен метод в специалното образование, но не и в основното образование. Изследванията показват, че ранната грамотност е най-ефективна, когато е представена в продължение на един учебен ден: деца рецитират стихове, пеят песни, разказват истории, пишат думи, слушат приказки и изграждат връзки между историите и наученото от тях.

Мит # 7: Образованите психолози подкрепят идеята за ранно обучение

По-голямата част от днешната образователна политика върви срещу това, което наскоро е открито за невронните мрежи. Невронните мрежи показват, че няма два еднакви мозъка, така че не е разумно да очакваме от студентите да имат едни и същи резултати.

Мит # 8: Стандартизираните тестове при малки деца дават значителни резултати

Тестовете продължават да се основната част от всяка образователна система. Въпреки това, проучванията показват, че тези тестове са безсмислени при деца по-малки от 8 години. Детският мозък се развива бързо и вниманието им е твърде кратко, за да се отчетат съществени резултати.

Мит # 9: Учителите са изненадани колко по-подготвени са децата за детска градина с технологиите

Докато технологичните компании се възползват таргетирайки все по-млади и по-млади потребители, учителите се борят с лошите ефекти от това, че децата дълго време прекарват на компютър / лаптоп / таблет. Най-лошото от всичко е, че малките влизат в детската градина със слаби двигателни умения – те не могат да държат молива правилно, не могат да режат с ножици, не могат да седят и се движат лошо поради лош баланс, координация и сила.

Мит # 10: Извънкласните дейности винаги са добри за децата

Претоварения график с извънкласни дейности ограничава възможностите за игра и забавление на децата. Децата се нуждаят неструктурирани дейности, за да са здрави – физически и психически.

Мит # 11: Родителите не трябва да се притесняват, ако децата не спят достатъчно

Според проучванията, родители определено трябва да се притесняват, ако техните деца не получават достатъчно сън. Това води до проблеми с теглото, депресията и хиперкинетичко разстройство.

Мит # 12: Вечерята със семейството е надценена

Изследванията показват, че семействата, които се хранят заедно печелят огромни ползи – намалява се риска от депресия, ограничават се нарушенията в храненето, а децата имат по-голямо чувство на близост и добра воля да останат със семейството си.

Мит # 13: Малките деца имат полза от високите оценки на родителите

Твърде високите хвалби може да влияят върху децата лошо — могат да ги направят зависими от мнението на другите. Изследванията показват, че родителите влияят положително върху децата, когато ги насърчават да положат усилия, а не когато ги хвалят за тяхното изпълнение.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!