You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Емил Димитров – Една звезда от редкия вид „Свръхнова”

Емил Димитров – Една звезда от редкия вид „Свръхнова”

Емил Димитров можеше да се превърне в театрална легенда, да покори света с цирково изкуство, но избра да се посвети на музиката

Емил Димитров е не просто най-голямата звезда на България. Той е талант, комуто е писано да блести на сцената – независимо дали става въпрос за театър или музика. Скромно твърди за себе си: „Аз съм една красива измислица, пламнала като факел и изгоряла като фойерверк.“ Но враговете му дори не могат да оспорят – той е звезда, от тези които горят с експлозия и оставят светлина дълго, след като са изчезнали!
Емил Димитров история

Дете на магията

Емил Димитров е роден в навечерието на Коледа – на днешната дата през 1940 в България, която по това време е царство. Появява се на бял свят в Плевен, а семейството му може да вдъхнови цял сценарий за исторически сериал.

Прадядо му Димитър е от Лясковец. Като мнозина по това време, заминава на гурбет във Виена, където печели много с градинарство. У дома се прибира само по Коледа, но успява да създаде семейство с цели 11 деца и да купи 2000 декара земя.

Едрият земевладелец успява да изучи всичките си наследници. Първородният му син, който носи неговото име, преживява много житейски изпитания. Завършва Търговската гимназия в Свищов, разширява семейния бизнес с търговия, но и губи земите си заради фалирала банка.

С усилия успява да възстанови изгубеното и да помогне на всичките си братя и сестри. Става скромен телеграфист и се жени за Атанаска, с която имат четири деца и се местят често заради службата му.
Оцеляват само тримата му сина. Двамата му по-малки имат „сериозни” професии, но най-малкият – Мирослав, дава сърце и душа в скаутското движение и самодейността, за която печели известност и престижни награди.

Най-интересна съдба има първородният син, наречен отново Димитър. Вместо да продължи семейните традиции в зърнопроизводството или търговията, от ученик се прехласва по света на окултното. Издирва книги, опитва силите си с такива „нехристиянски” дейности като хипноза или четене на мисли.

По негово време с това са се занимавали пътуващите артисти, които нямат особено добра слава. В Плевен обаче пристига прочута румънска илюзионистка и големият малък Димитър сбъдва мечтата на всяко момче – заминава с пътуващия цирк.

Вместо по прашните пътища на Европа обаче, той се установява в Букурещ, където се учи „на занаят” . Димитър Димитров се превръща във Факира Мити. Един ден ще омагьосва с изкуството си в Цирк „Олимпия” на Лазар Добрич, ще предаде уменията си на имена като Мистър Сенко и Астор и ще плаши внука си като вентролог.

Бунтар и артист по кръв, Факира Мити все пак не може да избяга от патриархалното си наследство. Жени се за хиромантка, но бракът им не издържа дълго. Нямат деца, а и се влюбва в хубаво момиче от Плевен. Сийка е обикновена гимназистка, която и не предполага какво й е писано.

Факира Мити я пожелава веднага, предлага й брак и я превръща в „моята чаровна асистентка”. Момичето ще забрави че се казва Сийка, защото хората ще се обръщат към нея като Мадам Сизи. Тя владее четири езика, впечатлява с елегантност и класа и мнозина в столицата на царството ще я смятат за французойка.

Артистично семейство в хайлафа, Димитрови у дома са отдадени съпрузи и родители. Двамата създават достойни деца: Емил и Юлиан. Малкият става фокусник и цял живот работи по цирковете у нас и в Европа, на големият обаче е писано да стане звездаТА!

Факира Мити купува на сина си акордеон. Емил Димитров е старателен ученик, рисува, участва като музикант в пиесите на училището си в Плевен, но изненадва семейството като кандидатства във ВИТИЗ.
В Театралната академия не остават слепи за таланта и го приемат, но същата година животът му приема нов път…

„Арлекино” и Българската Грета

Емил Димитров изкарва само един семестър във ВИТИЗ. На един концерт с водещ Коста Цонев той изпълнява своя авторска песен. „Арлекино” е посрещната с възторг и той ясно осъзнава, че мястото му не е в театъра, а на естрадата! Един ден със същата песен ще започне шеметната кариера и на Алла Пугачова – още едно доказателство към увереността на Емил Димитров, че е наследил „онези” способности от родителите си.

„Арлекино“ Эмил Димитров от ded_maz на Rutube
Във ВИТИЗ дълго ще правят опити на върнат младия мъж в театралната зала, но той вече има нов живот. Не спира да обикаля републиката с песните си, става много известен в СССР, разрешават му да пътува из Европа. Навсякъде предизвиква истеричното внимание на публиката и по-специално – на момичетата. Девойките се държат скандално за времето си, а някои от тях стават легенди с настойчивостта си да се видят с красавеца „на четири очи”.

Той може да има всяка и избера една – такава, която да му подхожда и с която имат много, много общо. Нарича се Грета Ганчева – също студентка във ВИТИЗ, също много музикална и дори е от неговия край. Родената в Червен бряг сладурана дори не го забелязва на първата си изява – толкова е смутена!

Изпращат ги на поредното турне в СССР. Годината е 1961 година и ги придружават всенародните любимци – Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Калоянчев. Мъжът, в когото са влюбени всички момичета, прави своето признание в любов на Червения площад. Вечерта младите играят „на бутилка” и още първата целувка между Емил Димитров и Грета Ганчева се превръща в пожар.На сутринта след първата им любовта нощ певецът застава пред колегите си и съобщава: „Това е жена ми!”

Тя забременява на четвъртия месец от връзката им, но и двамата са единодушни – предстои им турне и са млади за родители. Той й държи ръката по време на медицинската интервенция.

Двамата се женят през януари 1965 година и са семейство само шест месеца. Разделят се след битов скандал, но не престават да се обичат. Развеждат се, но дори не си правят труда да сменят печатите с промененото си семейно положение в паспортите.

Предстои им нова драматична среща, каквато повечето са виждали само на кино. В живота и на двамата има други хора, но болката след раздялата не е минала. Тя пее, а Той се появява на нейно участие в Слънчев бряг – на първия ред, с новата си приятелка, с импресариото, кучето, антуража.

Грета се мобилизира. Започва да пее, но щом стига до тяхната песен „Вън вали”, сълзите й не могат да се спрат. Емил пуши и цигарата му започва да изгаря пръстите му. Това за нея е знак. Вечерта се виждат в един бар. Танцуват един до друг. Той не спира да повтаря „Жена ми”, тя -„Мъжа ми”.

Двамата цяла нощ обикалят из алеите, не спират да говорят и решават да се оженят отново. Определят си нова среща, но тя не се състои. „Антуражът” се оказва по-силен от любовта към Грета.
Двамата създават нови семейства, деца и се виждат 23 години по-късно. Обичат се до сетния му дъх, вече като приятели.

Българската Присила

Емил Димитров не е просто популярен. Той е звезда, която провокира истерично внимание. Пее пред десетки хиляди, продава плочи с милиони. Прочува се не само като певец, но и като композитор. Огромна заслуга за успеха му има Васил Андреев – дипломиран артист, който се отказва от сцената, за да се превърне в импресарио и да изгради името и шеметната кариера на Емил Димитров.

Двамата са неразделни – от младини до смъртта на единия. Отношенията им са скандални, сложни и проблемни за близките им, но не може да се отрече, че са плодотворни. Васил Андреев пише текстовете на „Арлекино”, „Нашият сигнал” и „Моя страна, моя България”. Договаря участията му, хонорарите и е човекът, който допуска външни хора в живота на певеца.

Емил Димитров е пословично добър, щедър, далеч от битовизми и еснафски страсти. Андреев се грижи натрапници да не злоупотребяват с това. Отношенията им напомнят много на тези между Елвис и Полковника Паркър. Също като мениджъра на Краля, Андреев поощрява връзката на Емил с момичето, което само се нарича „Българската Присила”.

Мариета е само на 20 – студентка в София, невероятна красавица от Кричим. Двамата с певеца се запознават в Унгарския ресторант. Емил Димитров е настъпателен. Ухажва я , подарява й букет с над 100 карамфила.

Тя е изумена, впечатлява се от блясъка му, артистичната му компания, дома в Княжево. Двамата имат по-скоро приятелска връзка. Той й се изповядва, тя се опитва да се превърне в незаменима домакиня в елегантния му дом.

За две години не се целуват повече от няколко пъти. Тя обаче е щастлива и благодарна на думи като: „Само ти можеш да ме спасиш, само ти можеш да ми помогнеш.“ Мариета се чувства важна, необходима и отказва да слуша баща си.

Човекът пристига от Кричим, където се разнасят клюки за единствената му дъщеря и поп-величието. Опитва се да й обясни, че „той не е мъж”. Тя не може да го разбере и за първи път въстава срещу родителите си.
Сватбата на Емил Димитров и Мариета
Щастлива е че е „Българската Присила”. Чувства се като победителка в деня на сватбата си. Всички й казват, че е най-красивата булка и само фактът, че Шарл Азнавур не успява да ги ожени я огорчава.

Васил Андреев чевръсто поема функцията на липсващия французин и Сватбата на годината събира целия столичен елит. Мариета, както признава по-късно, научава цялата истина за мъжа си по време на първата брачна нощ. Емил я праща да спи на канапето, но доброто провинциално момиче решава да се бори със съдбата си.

След нощта, прекарана в сълзи, се заинатява. По късно признава, че е заслепена от статута си на съпруга на Емил Димитров. С наивността на своите 22 години вярва, че може да го промени.

Той, всъщност, е много добър с нея. Въпреки изневерите, й дава обич и живот, каквъвто нямат другите в България. Най-ценното в живота им обаче е Емил-младши. Момченцето, което двамата много обичат и днес като достоен син пази творчеството на баща си.

Мариета и Емил Димитров се разделят, когато приключват сладките години на голямата слава. Разводът им е тежък, дори грозен, но двамата се женят десет години по-късно за втори път-малко преди тя да почине.

На 2 май 2002 година Емил Димитров се появява на голяма сцена за последен път. Най-големите песни, изпълнени по време на 40-годишната му кариера са изпълнени от други. Той вече е много болен, но иска да почувства любимата си публика отново.

Емил Димитров си отива 30 март 2005 година. След него обаче остават не само интересни спомени, а песни с имена на жени; песни, посветени на майката, родината и…”Ако си дал…”

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close