You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Първото ми дете е „различно“. Да родя ли пак?

Първото ми дете е „различно“. Да родя ли пак?

Раждането на дете е отговорно решение

Още по-отговорно обаче се оказва, когато родителите са поставени в ситуация да избират дали да имат второ. Особено когато първото попада в групата на т.нар. различни деца.

Да се родиш с увреждане, днес още звучи като присъда. Предвид условията по нашите географски ширини предварително осъдени се чувстват и родителите. Макар светът отдавна да преодоля отрицателните си нагласи към подобни хлапета, у нас стигмата на обществото продължава да властва над изтормозените семейства. И ако на Запад смятат за нормално използването на най-новите методи за лечение и развитие, в България подобни перспективи са все още мечта.

А родителите на дете с определена степен на увреждане са най-малкото герои. На тях отрано им се налага да приемат, че няма да имат “нормален” живот, отглеждайки го в семейството си. Отрано се научават да балансират с проблеми, каквито всички останали нямат. Отрано се научават и да градят живота си с това, което им е дадено. Различните деца най-малкото променят добре познатото ежедневие с всички познати, утъпкани пътеки.

Да успееш да съхраниш живота си след появата на малкото човече, се оказва трудна мисия. Занапред дори ежедневните дела се подчиняват на неговото състояние, а разговорите в семейството се сменят от поредната терапия до възможността да освободиш деня си, за да приключиш отдавна започнати ангажименти. Не е за подценяване и помощта, която семейството получава отвън. За съжаление, държавата най-често липсва – със задължението си да осигури лекарства например, с възможността да предостави свободно посещение на специализирани центрове за рехабилитация, с безусловната си подкрепа в подобна ситуация. Родителите са оставени на произвола на съдбата и на собствените си възможности, включително и финансови. А грижата за специално дете не е никак евтина. Перспективите пред него при ранна намеса на специалисти със сигурност се увеличават. Колко от семействата имат финансовата възможност да постъпят така, както всички смятаме за нормално, е съвсем отделен въпрос.

Да родя ли отново?

Така раждането на различно дете поставя под въпрос появата на второ. Вероятно всяка майка, попаднала в такава ситуация, се изправя пред неразрешима дилема. Най-напред, разбира се, изпъква въпросът – а второто дете ще бъде ли здраво? Причините за различните състояния могат да бъдат различни, но не е за подценяване рискът определен ген да се носи точно в “багажа” на таткото например. Оставяме настрани ситуациите, в които той е дезертирал от отговорностите си, бягайки от “ужаса” на различното.

Ето над какво си струва да помислиш, ако пред теб стои въпросът да родиш ли второ:

1. Медицината сега не е на нивото си от преди 100 години. Множество тестове дори по време на бременността позволяват да се установи дали бъдещият ти наследник ще се роди специален в някакво отношение.

2. Независимо от резултата, решението е изцяло твое. Ако все пак решиш да родиш, имаш поне няколко месеца да съставиш план и да измислиш как да балансираш между живота и двете си деца.

3. Божията лотария понякога е изненадващо провокативна. Ако първото ти дете е различно, не подценявай шанса точно ти да извадиш късмет с второто.

4. Здраво дете е добре дошло във всяко семейство. Така можеш да изпиташ радостта на ненатоварващото майчинство, да гледаш как малкото се развива и се превръща в разумен млад човек.

5. Имаш опит. При това такъв, който не пожелаваме на никого. Свикнала си да се справяш с нестандартни ситуации, да реагираш мигновено, щом се налага. Вероятно вече знаеш почти толкова, колкото психолозите на детето си, и продължаваш да се учиш ежедневно. В такъв случай второто детенце ще бъде балсамът, с който да смажеш изнурените си от всякакви тежести кости.

6. По-хубаво от едно дете са две деца. И дори и да е трудно, те ще бъдат подкрепа едно за друго във всякакви ситуации. Разбира се, никой не очаква по-малкото да поеме грижата за по-голямото. Но със сигурност ще се научи на човещина, толерантност и реакции в нетипични ситуации.

7. Грижата за специалното дете няма да те лиши от възможността да дадеш всичко на “неспециалното”. Ако си научила нещо до този момент, е как да балансираш в невъзможни положения. От теб зависи да дадеш силен старт на децата си, оттам насетне всичко е в техните ръце. А животът е по-лесен, когато имаш брат или сестра под ръка.

Успех!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!