You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Посочени от съдбата: Великите кралици

Посочени от съдбата: Великите кралици

Още преди светът да заговори за равни права, се родиха кралици, които успяха да ръководят не само своята съдба, но и да променят историята на човечеството

Светът, както казват, се върти около жената. Не крехките ѝ рамене се опира егото и успехът на избраника ѝ. Тя люлее люлката на бъдещите владетели, откриватели, учени…Това не стигна на Жената. Тя пожела да твори, да създава, да води. Не, това не е история за равенство между половете. Това е разказ за велики кралици, които въпреки смутните времена и обстоятелства сами са определяли съдбата си и са променяли световната история:

Хатшепсут

Тя е една от най -могъщите жени в древния свят и един от най -успешните монарси в древен Египет. Тя е петият фараон от осемнадесетата династия в държавата и управлява по -дълго от всеки друг владетел в историята ѝ.

GD-EG-Alex-MuséeNat058.JPG
CC BY-SA 2.5, Link

След смъртта на баща си Тутмос I тя сяда на трона с полубрат си. След като и той умира, Хатшепсут управлява сама до края на живота си през 1458 г. пр.н.е. Нейното царуване е белязано от мащабно строителство и промени. Тя преобразява държавата и води успешни военни действия на територията на Нибия, Ливан и Сирия.

Клеопатра

Прочутата египетска кралица, чието пълно име е Клеопатра VII Филопатор (69 г. пр. Н. Е. – 30 г. пр. н. е.) е била член на династията на Птолемеите и управлява Древен Египет. Започва да управлява, когато е само на 18 години. Нейният прадядо е Птолемей I, един от генералите на Александър Македонски, и се смята, че той е бил и полубрат на Филип Македонски. След като Гай Юлий Цезар побеждава по -големия си брат, тя се възкачва на египетския престол. След нейната смърт династията Птолемей изчезва, а Египет се превръща в римска провинция.
Клеопатра
Животът й, както и нейното управление, са бурни и динамични. Според египетския обичай тя е принудена да се омъжи за брат си, а междувременно става любовница на Цезар. По -късно тя разпорежда убийството на Птолемей XIV, за да се възкачи на трона синът й Цезарион. Неговият баща е Цезар. Голямата ѝ любов е Марк Антоний, от когото има три деца.

Без да бъде първа красавица има демоничен чар, който омагьосва всеки по пътя си и това вдъхновява литературата и киното до днес.

Царица Теодора

Жената, приемана за най -влиятелната и могъща жена в историята на Римската империя (497 – 548 г. с. н. е.) е съпруга на византийския император Юстиниан I. Той е и владетел на Римската империя, а тя е канонизирана като светица от Гръцката православна църква.

Според историците, преди брака си с Юстиниан I Теодора е актриса. Водила е немного почтен живот и е забавлявала аристократите. Щом приема християнството обаче, животът ѝ се променя. Привлича вниманието на Юстиниан, племенник и наследник на император Юстин. Омъжва се за него през 523 г. сл. н. н. Преди това той променя закона, който забранява на благородник да се жени за актриса.
Царица Теодора
Използвайки доверието на мъжа си и влиянието си над него, се бори за по -големи права на жените, строи църкви, провокира създаването закони срещу принудителната проституция и налага смъртно наказание за изнасилване.

Въпреки че е известна с благотворителната си дейност, много исторически източници показват, че е използвала много интриги, за да получи и укрепи властта си. Няма деца от брака с Юстиниан, но омъжва племенницата си за наследника му – Юстин II.

Пингянг

Ако случайно сте живели в края на царуването на китайската династия Суй и дори сте имали неблагоразумието да се родите селянин, щеше да ви е трудно. Именно този период бе белязан от такива грандиозни национални проекти като Великата китайска стена – император Ян увековечи името си, благодарение на тях. В същото време всеки опит да се усъмни във важността на тази идея е строго наказан. Повечето от генералите му са екзекутирани: бащата на Пинг Ян, Ли Юан, също беше в опасност.

Пингянг
Сн. www.tumgir.com

Генералът предизвика бунт, към който се присъединява и дъщеря му. Пинг Ян успява да спечели по -голямата част от военния елит без помощта на оръжия. Тя щедро раздава пари на селяните от продажбата на семейни наследства. В резултат на това успява да събере над 70 000 войници под знамената си, които действат в съответствие с разработения от нея кодекс, който изключва проявата на агресия или пренебрегване на селяните. Тази армия е наречена „Армията на красивата дама“.

Делото на Ли Юан завършва достойно – императорът е свален, основана е нова династия – Тан, по време на чието управление Китай навлиза в „златния век“. Принцеса Пин Ян все още е единствената жена в китайската история, погребана с военни почести.

Елеонор Аквитанска

Родена е през 1122 г. и починала на 1 април 1204 г. Тя е съпруга на английския крал Хенри II и се смята за една от най -могъщите и богати жени на своето време.

Като дете получава великолепно образование и учи латински. След смъртта на баща си, на 15 -годишна възраст става херцогиня на Аквитания, превръщайки мястото в един от най -големите културни и интелектуални центрове в Северна Европа. Омъжва за френския крал Луи VII и участва във втория кръстоносен поход с него, но след раждането на второто си дете се развежда заради изневярата му. По -късно се омъжва за Хенри II, на когото ражда 5 сина и три дъщери.

Queen Eleanor (Frederick Sandys, 1858).jpg
Link

През 1170 г. убиват архиепископ, който се противопоставя на решенията на владетеля, Елеонора вдига бунт срещу съпруга си и привлича на своя страна трима от синовете си. Това продължава цяла година и голяма част от масите застават на страната на Елеонора. След като бунтът е потушен е осъдена на 16 години затвор.

Тамара Велика

Далеч преди Грузия да даде на човечеството могъщия, но опасен Сталин, държавата е била управлявана от жена от династията Багратиони. Тамара стои начело на народа си от 1184 до 1213. Тези няколко десетилетия се смятат за „Златен век“ в историята на страната. Тя е първата жена, която управлява Грузия в собственото си право и е най-почитаната личност в родината си до днес.
Царица Тамара Велика от Грузия
Тамара оправдава доверието на баща си Гиорги III, който я обявява за свой наследник и съуправител. Аристокрацията възразява на това решение, но тя се справя умело с враговете и в царския двор и тези до границите на държавата ѝ. Нейната армия побеждава селджуцките турци. Като умел военачалник успява да превърне Грузия в една от най-могъщите държави в Кавказ.
Авторитетът ѝ е неоспорим и Тамара е обявена за „цар” , защото на родния ѝ език царицата е съпругата на владетеля.

Исабела I Кастилска

Isabel la Católica-2.jpg
Link

Тя е кралицата, чийто династичен брак с Фердинанд Арагонски започва да обединява Испания. На нейната отдадена вяра човечеството дължи Испанската инквизиция. Торквемада успява да ѝ повлияе и става причина за гонения на мюсюлмани и евреи и насилственото им покръстване. Тя обаче остава запомнена и като велик владетел, защото слага край на испанската Реконкиста, превзема Гранада и прави възможно откриването на Америка – и трите събития се случват през 1492 година.

Йенненга

Тази жена, известна на малцина, управлява царството Дагомаба през XII век (северно от съвременна Гана) и е дъщеря на крал Недеги. От ранна възраст момичето се учи на военното изкуство, възпитано в спартански условия, което не всички мъже могат да издържат. Йененга показа блестящи резултати във всичко – хвърляне на копие, стрелба с лък и надминава братята си в конната езда
Йененга
Момичето дори командва цяла военна част! Баща ѝ я цени толкова много като съветник и воин, че направи всичко, за да предотврати брака й. Според документални доказателства, открити в Северна Гана, момичето отхвърля тиранията на родителите си. Един от стражите на краля ѝ помага да избяга на север, но е убит от представители на местното племе. Йененга продължава по пътя си, докато не попада на къщата на Риал, известен ловец на слонове. Така тя срещна съдбата си.

Кралица Йенненга се счита за прародител на западноафриканския народ моси (етническа група, разпространена в Буркина Фасо, Гана, Кот д’Ивоар, Мали и Того).

Мария – Терезия

Императрицата (13 май 1717 г. – 29 ноември 1780 г.) е единствената и последна жена владетелка от династията Хабсбургите. Тя наследява баща си – император Карл VI и за да получи трона му се налага да се справи с протестите и разногласията в двора си.

Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg
Link

Налага се да воюва с Фридрих II, който отказа да признае Мария Терезия за законен наследник. Младата владетелка се справя достойно и в крайна сметка Войната за австрийското наследство завършва с подписването на мирен договор.

Реформите ѝ за укрепване на държавата са успешни. Увеличава армията, централизира властта и благодарение на коалицията си с Франция защитава страната си от Прусия и Великобритания.
Нейното управление ще бъде запомнено с основаването на Кралската академия на науките и литературата в Брюксел, даряването на средства за медицинския факултет на Виенския университет, премахването на смъртното наказание и въвеждането на задължителното образование.

Елизабет I

Само историците се интересуват, че тя е петият и последен монарх от династията на Тюдорите. Хората на изкуството и любителите на драми – че е дете на придобилата скандална слава Ан Болейн. Ако трябваше да правим класация сред великите кралици, тя щеше да бъде обявена като Първа сред равни!

Кралица Елизабет Първа

Носи с години дамгата на отхвърлено дори от баща си дете. Преживява смъртта и злословието срещу майка си. Нито един крал не се съгласява да ожени сина си за нея…докато не се възкачва на престола на баща си.

Тя е повече от достоен „син” на баща си. Лишава се от лично щастие, за да стане владетел и майка на нацията. Брани трона си от чужди и свои, сразява Непобедимата армада и под закрилата ѝ процъфтяват и мореплаването, и английския ренесансов театър и литература.

Тя никога не се омъжва и не ражда деца, но остава запомнена от историята с управление, продължило 44 години, но наречено Златен век.

Екатерина Велика

Тя е немкиня по произход, но става най-дълго царувалия руски владетел. За 34 години управление – от 1762 г. до смъртта й през 1796 г., превръща държавата си в могъща империя. Води успешни завоевателни войни, разширявайки територията си на запад и юг, присъединявайки Крим, Новорусия, част от Кавказ.

Нейното управление също се нарича Златен век и това се дължи не само на победите ѝ. Тя покровителства изкуствата и превръща новата си Родина във водеща европейска сила и в културно отношение.

Profile portrait of Catherine II by Fedor Rokotov (1763, Tretyakov gallery).jpg
Link

За да постигне всичко това, тя трябва да надживее суровата си свекърва и да детронира неспособния си съпруг.Тя обаче успява с търпение и постоянство да получи властта, да се превърне в символ на руската сила и междувременно да води бурен любовен живот.

Кралица Виктория

Дамата, която управлява 64 години – от 1837 до 1901 г., заслужава цялата възхита, която наследниците ѝ оказват . Докато тя властва, границите на държавата ѝ се разширяват толкова много, че съществува израз: „Слънцето никога не е залязва над Британската империя”.

Dronning victoria.jpg
Link

Управление на кралица Виктория бележи големи промени в британските институции и правителството, но и в ежедневието на нейните граждани. Тя живее скромен живот за разлика от другите владетели и затова е много уважавана от хората. След смъртта на съпруга си, принц Алберт, тя никога повече не се омъжва, продължава да води скромен живот и винаги носи черни дрехи.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close