You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Да изберем безопасни детски играчки

Да изберем безопасни детски играчки

Изборът на безопасни детски играчки е сериозен проблем за много родители

Всички обичаме децата си и искаме те да имат най-доброто – дрехи, храна и играчки. Но как да изберем най-безопасните детски играчки за тях?

Всички обичаме децата си и искаме те да имат най-доброто — дрехи, храна и играчки. Но как да изберем най-безопасните детски играчки за тях?

Купили сме на детето нова играчка. Колоритна, интересна, то я обожава и тя постоянно е в ръцете му. Но не сте ли се замисляли някога, дали залъгалката, която сте му подали не е опасна за неговото здраве?

Безопасните детски играчки - как да сме сигурни в избора си?
Безопасните детски играчки – как да сме сигурни в избора си?

Точно както се тревожим за това каква храна яде детето ни и какви дрехи носи, по същия начин трябва да сме внимателни и с играчките му — дали са безопасни?

Периодично в публичното пространство се появява информация за опасна субстанция, или забранено вещество, което се оказва забранено за използване. Само като пример ще посочим куклата Маша, която бе изтеглена спешно от пазара в Черна гора, след като се разбра, че е изработена от опасни материали. Въпреки опитите на институциите да оказват контрол върху производството и вноса на играчки, невинаги успяват да проконтролират всичко, което излиза на пазара, или се внася в страната. Затова е добре не само да четете етикетите, но и да обърнете внимание на няколко основни неща

1. Играчките за бебета не трябва да се разделят на части. На всяка играчка трябва да пише за каква възраст е предназначена, затова много внимавайте, какво купувате за вашето бебе. Ако пише „За деца над три години“, вероятно има малки частици, които вие може би не виждате и които детето ви може да погълне неволно. Ако имате деца на различни възрасти, не им смесвайте играчките, а ги съхранявайте отделно, в специални кутии.

2. Избягвайте играчки с остри ръбове. Опасни са и играчките с въжета и връзки. Ако оставите детето да си играе с такава, наблюдавайте го и не го оставяйте без надзор. И в никакъв случай не му позволявайте да спи с такава играчка.

3. Когато става въпрос за материя, добре е играчките да са гумени и да издържат на удари. Не бива да се чупят лесно, особено когато бебетата си играят с тях. Внимавайте за изпаднали части от куклите — уши, очи, копчета. Те трябва да са добре зашити и залепени. И не давайте на децата да си играят с кукли, от които падат косми.

4. Играта с огън е най-опасна. Имайте предвид, че всички фойерверки попадат в групата на играчки. Фишеци, бомбички пистолети с капси, различни сламки изпълнени с разноцветни и леснозапалими флуоресцентни течности също привличат любопитните детски очички и ръчички. Дръжте малчуганите далеч от тях — това не са играчки, а потенциална беда.

5. Знакът СЕ не е знак за качество, нито означава гаранция за безопасността на играчките. Този етикет е въведен от Европейския съюз и означава, че играчката е произведена според определени стандарти за намаляване на физични, химични, електрически и здравните рискове. Но дори и така това наименование обозначава, че са спазени само някои от аспектите на сигурността във връзка с нормалната употреба и работа с играчката, но не представлява показател за качество.

6. Добре, вижте химическия състав на съдържанието на игрите за лабораторни експерименти, за боядисване, които съдържат оцветители, работилниците за керамика. Те трябва да съдържат предупреждение за опасния характер на тези вещества, както и мерките за сигурност, които трябва да вземе потребителя.

7. Цветовете, които се използват за боядисване на играчките трябва да са без мирис и не трябва да се отмиват под въздействието на пот и слюнка, както и при триене с памучна кърпа, измиване с вода или сапун.

8. Играчките за деца до една година трябва да бъдат изработени от материал, който може да се дезинфекцира, т.е. извари, но да не променят формата или цвета си.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!