You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Игри – експерименти за скучаещия ви всезнайко

Игри – експерименти за скучаещия ви всезнайко

Ако искате да запалите детето за науката, просто я направете достатъчно атрактивна за него

Ако се от майките, които с ръка на сърце си признават, че нямат търпение да започне учебната година или детската градина да отвори, значи сте се уморили от индианските викове, борбата за територия или непрестанното „скучно ми еееееееее”.

Не отговаряйте на недоволството с още по-недоволен вик! Подходете идейно – предложете алтернатива! Вместо да ги натискате да четат книги, накарайте децата сами да жадуват за знания. Просто е – като им откриете вълшебния свят на науката с няколко прости „експеримента”:

1. Боядисани цветя

Обяснете им как работи индустрията на цветарите. Вземете няколко стръка бели цветя – карамфили, гербери или хризантема. Натопете ги в чаша, пълна с оцветители (тези за храна вършат чудесна работа).
Опити за деца
Накарайте ги да наблюдават процеса на багрене. За 40 минути ще се появят първите линийки цвят, а ако ги оставите да „пренощуват”, на сутринта ще имате букет от боядисани цветя.

2. Еластично яйце
opit 2
Покажете на децата химична реакция с обикновено сурово яйце. За да направите това, поставете яйцето в буркан, пълен с оцет. Оцетна киселина реагира с калциевия карбонат, основният в състава на черупката, така че той ще започне да се разтваря. След 48 часа, яйцето трябва да се изплакне. Мембраната се е кондензирала и в резултат на това се е получило еластично, необикновено яйце. Може дори да си поиграете с пръстите по повърхността му.
opit 2b

3. Лава във ваза
opit 3
Напълнете прозрачна ваза (или обикновена пластмасова бутилка) с масло до 2/3 обем. Долейте с вода, така че отгоре да остане 1-2 см и добавете 5 капки оцветител за храна. Пуснете във вазата таблетка Alka-Seltzer. Химическата реакция между натриевия карбонат и лимонената киселина, предизвиква „лава“ от мехурчета.

4. Топене на леда

Децата със сигурност ще оценят този колоритен прост експеримент. Раздайте на децата по-големи кубчета с лед и бучки сол, с които да ги обтриват. Така ще могат да наблюдават процеса на топене.
opit 4
Разтворете им във вода хранителни оцветители или акварелни бои и им дайте пипета или спринцовка, с които да пуснат оцветители в тунелчетата и вдлъбнатините, които се образуват върху повърхността на леда.

5. Порасналия мечо
opit 5
Желираните бонбонки се превръщат в „гиганти”, когато пренощуват една нощ във вода. Купете им такива с форма на животни и се насладете на изуметната реакция на малчуганите щом видят своите мутанти.

6. Блестящ взрив
opit 6
Сложете в прозрачна купа 2-3 супени лъжици сода за хляб, добавете 5-6 капки от хранителен оцветител или акварел и поръсете 1-2 супени лъжици пайети. Бързо се налива половин чаша оцет и може да наблюдавате колоритен спектакъл от блясък и бълбукане.

7. Дъждовен облак от крем за бръснене
opit 7
Напълнете до ¾ прозрачен буркан с вода и изцедете на крем за бръснене, така че да покрие напълно повърхността на водата. След това капнете боя и вода в „облака“ и ще се насладите на истински цветен дъжд.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!