You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Инато дете – как да се справим с него?

Инато дете – как да се справим с него?

Детският инат не е нещо, което трябва да се пречупи, а нещо, което трябва да се преодолее

Когато се роди инато дете, то не върви с етикет с предупреждение към родителите и инструкции за употреба. Упоритостта обаче е личностна черта може да бъде идентифицирана от много ранна възраст. Американският психолог Робърт Дж. Макензи пише книгата „Инатото дете“. Как да поставим границите на позволеното ”, след като самият той става баща на такова дете.

Изглежда, че Макензи знае какво говори. От първите редове той натиска болезнените точки на родителите на своенравни деца. Гняв, огорчение, недоумение, смущение, вина, съмнение в себе си и безсилие са само част от емоциите и чувствата, които тези майки и татковци изпитват всеки ден. Упоритите деца обаче са напълно нормални, но са трудни за разбиране и имат нужда от повече насоки. Те са така устроени, че научават всеки житейски урок само когато дойдат последствията. Освен това постоянно проверяват здравината на изградените от вас граници. Родителите трябва да разберат личностните черти на техния инат, да не се опитват да ги променят, а да коригират собственото си поведение. Макензи обяснява подробно как става това.

Причини за ината

Всичко опира до темперамент – уникален набор от личностни черти. Инатът може да бъде проявен в много ранна възраст. Едно дете, след като се научи да стои право, с радост демонстрира това на всички роднини. Безполезно е да молите – не можете да го убедите да покаже умение нарочно. За да разбере как темпераментът влияе на упоритостта, Маккензи предлага да се използват резултатите от дългогодишни изследвания на Александър Томас, Стела Чес и Хърбърт Чърч от Нюйоркския университет.

Те идентифицират девет личностни черти, които се проявяват в детето в различна степен – от ниска до висока. От целенасоченост, впечатлителност, чувствителност, ниво на енергия и други черти, добавя се и темпераментът – всичко е много индивидуално и много различно дори сред братята и сестрите.

Аутизмът вече не се смята за страшен

Упоритите деца естествено имат висока степен на постоянство, реактивност и разсейване.

Ако приемете темперамента за даденост, ще спрете да задавате въпроса „Защо прави това?“ и ще се запитате „Как мога да го контролирам, когато прави това?“. Освен това, познавайки темперамента на вашето дете, можете да предвидите много от неговите реакции.

Неефективна дисциплина

За да отгледаш упорит човек, само познаването на темперамента не е достатъчно. Детето ни представя това, с което природата го е дарила, а родителите осигуряват възпитанието на вродените качества. При упоритите деца лошите родителски навици ще доведат до много неприятни последици. В края на краищата упоритите деца не се съобразяват с неефективността на родителите. Понякога една проста молба да почистите стаята ви води до верига от родителски грешки, които се повтарят отново и отново. Макензи го нарича „семеен танц“ и призовава родителите да спрат да хабят енергия за неща, които не работят.

Основните и най-често срещани грешки в комуникацията, когато искате упорит човек да ви изслуша:

Родителско „не“, което всъщност означава „да“, „понякога“ или „може би“. Такъв е случаят, когато мама казва: „Сладкото може да ти развали апетита“ вместо „Седни да ядеш, след вечеря ще получиш сладки“.

Искам, надявам се и трябва. Така родителите показват уважение, но за упорития човек подобно поведение ще бъде зелена светлина да продължи да не прави това, което се иска от него. Кажете: „Играй по правилата, иначе намери друга игра“ вместо „Направи еди-си какво“.

Повторение и напомняне вместо ясни граници: „Оправи леглото си и едва след това излез навън.“
Родителите често дават „втори шанс“, но това е опасен капан, ако се разправяте с инато дете. Кажете ясно „не“ и винаги го изпълнявайте.

И също така неефективни са подкупите, проповедите, неясните наставления, молитвите и споровете, увещанията и дори игнорирането на лошо поведение. Но родителите на упорити хора вече знаят това със сигурност.

Макензи казва, че има шест въртящи се стола в офиса си, на които децата винаги започват да се качват. Безсмислено е упорито дете да казва „Спри!“. Той се нуждае от граници, затова Макензи предупреждава: „Можете да седнеш на моя стол, като следваш две правила – не се въртиш на него и не се качваш на стола с краката си, в противен случай ще ти дам обикновен стол“. Упоритият винаги проверява валидността на правилото и продължава да се върти на стола след минута. Тогава психологът изважда обикновен пластмасов стол и казва: „До края на срещата този стол е той.“

Как да говорим така, че инатливото дете да чуе?

За да бъдат чути, родителите правят много ненужни неща. Гневът, театралността и силните емоции правят всяко послание неясно. Ако обичайните бележки, доверие и „втори шанс“ се присъединят към тях, тогава е възможно завинаги да преговаряте с упорито дете да почиства стаята си. Но какво ще стане, ако къщата ви отдавна изглежда като минно поле и сте толкова изтощени от преговорите, че се ядосвате, преди дори да започнете разговор. Макензи съветва – издишайте. И едва след като се успокоите, назовете вашите изисквания. В началото ще бъде трудно, защото детето е свикнало да изпитва вас и вашите думи. Не се отказвайте и се придържайте към плана си.

Не се срамувайте, не обвинявайте, не драматизирайте.

Не отхвърляйте детето, а отхвърлете лошото му поведение. Ако дете се бие с по-малък брат, кажете „Сега спри да се биеш!“ вместо „Как ще се почувстваш, ако те бутнат?“.

Посланието ви трябва да е точно и недвусмислено. Вместо „Не оставай до късно днес“, кажете „Бъди вкъщи до 18 часа“.

Тонът на гласа ви е много важен. Раздразнен глас изпраща съобщение до инатото дете за загуба на контрол над ситуацията. Той определено ще използва това, за да се пазари или да играе за време.

Обсъдете последствията от неподчинението. Не забравяйте, че упоритото дете е и агресивен изследовател. Той определено ще си зададе въпроса: „Какво ще стане, ако не спра? Затова обяснете: „Ако караш скутер у дома, ще трябва да го взема“. И го вземете, ако пътуването из къщата продължи. Вземете играчките за три до четири дни, ако детето не ги е прибрало. Изключете телевизора, ако откаже да намали звука, както поискахте. Отстранете храната за пет минути, ако детето си играе с нея. Не купувайте нов артикул, ако старият е бил повреден поради небрежност.
Напомнете кой отговаря тук: „Времето за дискусия изтече, можете да го направите сега или да прекарате следващите пет минути в стаята си.“

Използвайте ограничения избор

Макензи смята, че трябва да има малко думи, но много действия, така че оставете заплахите и дългите убеждавания в миналото. Предложете на детето си ограничен избор.

Кажете: „Можеш да играеш с топката в двора, но ако удариш отново къщата с нея, аз ще взема топката. Какво избираш?“. Дори едно тригодишно дете може да избере: „Или спри да издухваш мехурчета със сламка, или през следващите три минути ще взема твоята чаша мляко.“ По-големите деца могат да бъдат подпомогнати при конфликти: „Момчета, достатъчно ли е една минута, за да охладите и да се споразумеете? Или се разпръснете по стаите си за пет минути и тогава говорете!“. Всяка от тези алтернативи може да пасне на детето, вие наистина го поставяте пред избор.

Използвайте таймер

Задайте таймер, когато вие и вашето дете трябва да се успокоите. Не пускайте счупена плоча отново и отново. Вместо това кажете: „Настройвам таймера, стаята ти трябва да е чиста след 20 минути. В противен случай ще трябва да си стоиш вкъщи вместо на кино.“ И си тръгнете. Ако стаята не е почистена, нека си дойдат последствията. Никога не оставяйте таймер на дете и не го инструктирайте да го включва

Как да мотивираме упорито дете?

За да бъде детето настроено на послушание, покажете му добър пример. В допълнение към факта, че не трябва да обвинявате и да се срамувате, можете да се извините, ако сте сгрешили. Не упреквайте: „Можете ли поне да се подчинявате понякога?“, „Имаш ли нещо в главата си?“, „Това ли е всичко, което можете да направите?“ И разбира се, забравете за физическото насилие.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!